Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 224

Kcal / portion: 287

GBR (GI) / port: 13
Recept: 862 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 1%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Portvin 4.0 dl 70%
Blåbärssylt 1.0 dl 20%
Oxfond koncentrerad 4.0 msk 9%
Vattenreduktion -2.0 dl -0%
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Häll portvin och fond i en kastrull. Reducera (koka ner) vätskan till halva mängden.
- Tillsätt blåbärssylt (smaka av mängd). Rör ner lite matlagningsmjöl t.ex. Maizena. Såsen skall vara lättflytande. Späd ev. Låt sjuda 3 minuter.
Passar till
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Enkel söt portvinsås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan