Morotsfrallor med filmjölk

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Morotsfrallor med filmjölk

Lägg till ingredienser

Antal stora frallor: 12

Grahamsmjöl

5.0 

dl

Vetemjöl

8.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Rapsolja

0.5 

dl

Vatten

1.0 

dl

Filmjölk

6.0 

dl

Kummin hel

1.0 

msk

Anis hel

1.0 

tsk

Morot

2.0 

styck

Salt

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om filmjölksbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 286

Kcal / portion: 299

GBR (GI) / port: 12

Recept: 3585 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 6%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 105 gram)

Ingredienser

Visa:

Grahamsmjöl 5.0 dl 28%

Vetemjöl 8.0 dl 47%

Jäst färsk 50.0 gram 2%

Rapsolja 0.5 dl 10%

Vatten 1.0 dl 0%

Filmjölk 6.0 dl 10%

Kummin hel 1.0 msk 1%

Anis hel 1.0 tsk 0%

Morot 2.0 styck 2%

Salt 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -4.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om filmjölksbröd > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Värm vatten, filmjölk och olja till fingervarmt (37°C).
  2. Smula jästen i en bunke, häll på lite av vätskan och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan och blanda ner salt, kummin, morötter, grahams- och vetemjöl.
  3. Arbeta degen smidig. Låt den sedan jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  4. Forma: Lägg upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i bitar och forma rundstycken.
  5. Lägg bröden på bakplåtspapper på plåtar och låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30 minuter.
  6. Sätt ugen på 225°C.
  7. Grädda bullarna i 10 minuter.

Kockens kommentar

Bagaren knådar inte utan river degen. Att riva är ett gammalt ord för utvidga, utdraga. Knåda betyder bokstavligt upprepade tryckningar. Glutentrådarna i vetedeg skall utdragas inte tryckas ihop för att bli segt, elastiskt. Läs mer > Så knådas, rivs deg. 

Vattenreduktion
: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 33 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Frallor - grundrecept

Källarfranska

Lunchbröd med fullkorn

Grahamsfrallor

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Morotsfrallor med filmjölk