Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 286

Kcal / portion: 299

GBR (GI) / port: 12
Recept: 3585 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 6%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Grahamsmjöl 5.0 dl 28%
Vetemjöl 8.0 dl 47%
Jäst färsk 50.0 gram 2%
Rapsolja 0.5 dl 10%
Vatten 1.0 dl 0%
Filmjölk 6.0 dl 10%
Kummin hel 1.0 msk 1%
Anis hel 1.0 tsk 0%
Morot 2.0 styck 2%
Salt 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -4.0 dl -0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om filmjölksbröd > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Värm vatten, filmjölk och olja till fingervarmt (37°C).
- Smula jästen i en bunke, häll på lite av vätskan och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan och blanda ner salt, kummin, morötter, grahams- och vetemjöl.
- Arbeta degen smidig. Låt den sedan jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Forma: Lägg upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i bitar och forma rundstycken.
- Lägg bröden på bakplåtspapper på plåtar och låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30 minuter.
- Sätt ugen på 225°C.
- Grädda bullarna i 10 minuter.
Kockens kommentar
Bagaren knådar inte utan river degen. Att riva är ett gammalt ord för utvidga, utdraga. Knåda betyder bokstavligt upprepade tryckningar. Glutentrådarna i vetedeg skall utdragas inte tryckas ihop för att bli segt, elastiskt. Läs mer > Så knådas, rivs deg.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 33 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som Morotsfrallor med filmjölk
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia