Lunchbröd med filmjölk, fullkorn, bovete, lin- och solrosfrön

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lunchbröd med filmjölk, fullkorn, bovete, lin- och solrosfrön

Lägg till ingredienser

Antal stora frallor: 12

Fullkornsvetemjöl

1.2 

liter

Havregryn

1.0 

dl

Smör el. margarin

100.0 

gram

Filmjölk

5.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Salt

2.0 

tsk

Sirap

0.5 

dl

Linfrön hela

3.0 

msk

Kummin hel

2.0 

tsk

Solrosfrön

2.0 

msk

Bovete krossad

3.0 

msk

Brödkrydda

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-1.8 

dl

 

Garnering:

 

Sesamfrön

2.0 

msk

Linfrön hela

2.0 

msk

Solrosfrön

1.0 

msk

Ägg

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så rundrivs deg >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om filmjölksbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 299

Kcal / portion: 370

GBR (GI) / port: 13

Recept: 4444 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 11%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 7%

(Tillagad portion: 124 gram)

Ingredienser

Visa:

Fullkornsvetemjöl 1.2 liter 54%

Havregryn 1.0 dl 3%

Smör el. margarin 100.0 gram 16%

Filmjölk 5.0 dl 7%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Salt 2.0 tsk 0%

Sirap 0.5 dl 5%

Linfrön hela 3.0 msk 3%

Kummin hel 2.0 tsk 0%

Solrosfrön 2.0 msk 1%

Bovete krossad 3.0 msk 2%

Brödkrydda 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -1.8 dl -0%

 

Garnering:

Sesamfrön 2.0 msk 2%

Linfrön hela 2.0 msk 2%

Solrosfrön 1.0 msk 1%

Ägg 1.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Så rundrivs deg > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om filmjölksbröd > %

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Smält matfett och häll i filmjölk. Värm till fingervarmt (ca 37°C).
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Tillsätt salt, sirap, linfrön, solrosfrön, bovete, kummin, brödkryddor och havregryn. Låt svälla i ca 5 minuter.
  3. Blanda ner mjölet och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö över ett tunt lager mjöl och låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek (cirka 30 minuter).
  4. Forma: Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i portionsbitar à 140 gram/st. Rundriv (rulla) till bullar (läs mer > Så rundrivs deg). Platta till dem lätt. Lägg kakorna på bakplåtspapper på en plåtar. Lägg över du och låt jäsa i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C i god tid.
  6. Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö över frön.
  7. Grädda en plåt i taget i ugn 10-15 minuter.
  8. Låt kakorna svalna under duk.

Kockens kommentar

Ljust matbröd kallas bröd med blandmjöl som rågsikt, eller fullkornsmjöl av olika slag, i motsats till vitt bröd som bakas av vetemjöl och mörkt bröd där rågmjöl är det karakteristiska. Läs mer > Om ljust matbröd. 

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 15 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Rågsiktsbröd - grundrecept

Frallor, småfranska, kuvertbröd

Morotsbröd

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Lunchbröd med filmjölk, fullkorn, bovete, lin- och solrosfrön