Hemryddat brännvin - grundrecept

Hemryddat brännvin - grundrecept

Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.

Tillagning

  1. Experimentera. Det går bra med flertalet kryddor, frukter och bär. Låt dra i dager el. veckor. Smaka av och sila av kryddningen.

  2. Använd okryddat brännvin med högst 40% (32-38%) alkoholstyrka för smakens skull.
    För starkt brännvin dödar smakämnena.

  3. Välj kryddor som Du tycker om. Anis och stjärnanis bör användas med försiktighet.
    Använd hela kryddor (malda = filtreras).
    Färska kryddor går bra, men de utvecklas hela tiden och ger till slut bitter smak.

  4. Frukt och bär (-skal) går bra, i synnerhet om de torkats. Färska kan, liksom färska kryddor, så småningom ge bitter smak.

Kockens kommentar

Var ute i god tid och passa på när det t.ex. är bärsäsong. Färdig snaps håller mycket länge.

Dekorationer i snapsen som t.ex. en grankvist, pomeransskal, dill etc är dekorativt, men kan förstöra snapsen med en för intensiv, eller för besk smak.

Sist men inte minst viktigt: Servera snapsen väl kyld, men inte halvfrusen eller i frostade glas.

ALTERNATIV

Svart vinbärsbrännvin

Skärgårdssnaps

Lingonsnaps

Fler drinkrecept inom Påskdrinkar & - snaps

Liknande recept som Hemryddat brännvin - grundrecept

  • Recept på Hemmagjord ägglikör

    Hemmagjord ägglikör


    En mild äggig, alkoholsvag likör till kaffet eller som ingrediens  i drinkar.

  • Recept på Easter Kiss

    Easter Kiss


    En ägglikörsdrink passande till påsk.

  • Recept på Easter Vanilla

    Easter Vanilla


    En påskvärmare.

  • Recept på Långbro Påsksnaps med fänkål och citron

    Långbro Påsksnaps med fänkål och citron

    Denna ljusa snaps, komponerad av Bodil Andersson och Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus, har skapats för att passa till påskförrätter och lättare mat som kokt lax.

  • Recept på Hemryddat brännvin - grundrecept

    Hemryddat brännvin - grundrecept

    Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.

  • Recept på Galliano hot shot

    Galliano hot shot

    En mycket populär shot. Ursprungligen gjord på Anisette istället för Galliano år 1987 av Bosse Bergström, som medverkade i en kaffedrink­tävling. Det ursprungliga namnet var Hot shot.

  • Recept på Gondolens Egg Nogg

    Gondolens Egg Nogg

    En varm äggtoddy är alltid en välkommen drink att värma sig med efter en kall vinterdag. Här är Stockholmsrestaurangen Gondolens förslag.  

  • Recept på Easter Bunny

    Easter Bunny

    Detta är The Cat Bar´s månadsdrink för april 2006. "Ägglikör är en underskattad kamrat och vaniljvodkan är en omtyckt del av vårt barskåp, så nu kombinerar vi dessa båda för maximal påskkänsla."

  • Recept på Brandy Eggnog (äggtoddy)

    Brandy Eggnog (äggtoddy)

    En äggtoddy (eggnog) innehåller alltid ägg(gula), men sedan är variationsrikedomen stor. Här en variant skapad av The Cat Bar.

  • Recept på Dillsnaps

    Dillsnaps

    Denna dillsmakande snaps går förhållandevis snabbt att tillaga om man jämför med många andra smaksatta snapsar.