
Hemryddat brännvin - grundrecept
Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.
Tillagning
- Experimentera. Det går bra med flertalet kryddor, frukter och bär. Låt dra i dager el. veckor. Smaka av och sila av kryddningen.
- Använd okryddat brännvin med högst 40% (32-38%) alkoholstyrka för smakens skull.
För starkt brännvin dödar smakämnena. - Välj kryddor som Du tycker om. Anis och stjärnanis bör användas med försiktighet.
Använd hela kryddor (malda = filtreras).
Färska kryddor går bra, men de utvecklas hela tiden och ger till slut bitter smak. - Frukt och bär (-skal) går bra, i synnerhet om de torkats. Färska kan, liksom färska kryddor, så småningom ge bitter smak.
Kockens kommentar
Var ute i god tid och passa på när det t.ex. är bärsäsong. Färdig snaps håller mycket länge.
Dekorationer i snapsen som t.ex. en grankvist, pomeransskal, dill etc är dekorativt, men kan förstöra snapsen med en för intensiv, eller för besk smak.
Sist men inte minst viktigt: Servera snapsen väl kyld, men inte halvfrusen eller i frostade glas.
ALTERNATIV
Fler drinkrecept inom Påskdrinkar & - snaps
Liknande recept som Hemryddat brännvin - grundrecept
-
Hemmagjord ägglikör
En mild äggig, alkoholsvag likör till kaffet eller som ingrediens i drinkar. -
Easter Kiss
En ägglikörsdrink passande till påsk. -
Easter Vanilla
En påskvärmare. -
Långbro Påsksnaps med fänkål och citron
Denna ljusa snaps, komponerad av Bodil Andersson och Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus, har skapats för att passa till påskförrätter och lättare mat som kokt lax.
-
Hemryddat brännvin - grundrecept
Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.
-
Galliano hot shot
En mycket populär shot. Ursprungligen gjord på Anisette istället för Galliano år 1987 av Bosse Bergström, som medverkade i en kaffedrinktävling. Det ursprungliga namnet var Hot shot.
-
Gondolens Egg Nogg
En varm äggtoddy är alltid en välkommen drink att värma sig med efter en kall vinterdag. Här är Stockholmsrestaurangen Gondolens förslag.
-
Easter Bunny
Detta är The Cat Bar´s månadsdrink för april 2006. "Ägglikör är en underskattad kamrat och vaniljvodkan är en omtyckt del av vårt barskåp, så nu kombinerar vi dessa båda för maximal påskkänsla."
-
Brandy Eggnog (äggtoddy)
En äggtoddy (eggnog) innehåller alltid ägg(gula), men sedan är variationsrikedomen stor. Här en variant skapad av The Cat Bar.
-
Dillsnaps
Denna dillsmakande snaps går förhållandevis snabbt att tillaga om man jämför med många andra smaksatta snapsar.