
Hemmagjord ägglikör
En mild äggig, alkoholsvag likör till kaffet eller som ingrediens i drinkar.
Ingredienser
Vaniljstång 1.0 styck
Mjölk 3.0 dl
Äggula 10.0 styck
Florsocker 6.0 dl
Brännvin (okryddat) 3.0 dl
![]()
Skapat av
Cat Bar
Tillagning
- Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg kärnor och stång i en kastrull.
- Tillsätt mjölk. Koka upp.
Var observant så att det inte kokar över.
Ta av från plattan och låt kallna.
Ta bort vaniljstången. - Vispa upp äggulor med florsocker.
Tillsätt avsvalnad/kall mjölk.
Rör om tills helt slät. - Sprit och äggvisp skall ha samma temperatur (rumstempererat). Rör försiktigt ner spriten.
Förvara likören i kylskåp.
Kockens kommentar
För fylligare konsistens kan lite vispgrädde tillsättas under punkt 3. Äggvisp och sprit skall hålla samma temperatur för att inte skära sig. För mer karaktär kan brännvin bytas ut mot konjak.
Alkoholhalt 12%.
Förvaras kallt.
Bör ej sparas länge.
Fler drinkrecept inom Påskdrinkar & - snaps
Liknande recept som Hemmagjord ägglikör
-
Hemmagjord ägglikör
En mild äggig, alkoholsvag likör till kaffet eller som ingrediens i drinkar. -
Easter Kiss
En ägglikörsdrink passande till påsk. -
Easter Vanilla
En påskvärmare. -
Långbro Påsksnaps med fänkål och citron
Denna ljusa snaps, komponerad av Bodil Andersson och Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus, har skapats för att passa till påskförrätter och lättare mat som kokt lax.
-
Hemryddat brännvin - grundrecept
Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.
-
Galliano hot shot
En mycket populär shot. Ursprungligen gjord på Anisette istället för Galliano år 1987 av Bosse Bergström, som medverkade i en kaffedrinktävling. Det ursprungliga namnet var Hot shot.
-
Gondolens Egg Nogg
En varm äggtoddy är alltid en välkommen drink att värma sig med efter en kall vinterdag. Här är Stockholmsrestaurangen Gondolens förslag.
-
Easter Bunny
Detta är The Cat Bar´s månadsdrink för april 2006. "Ägglikör är en underskattad kamrat och vaniljvodkan är en omtyckt del av vårt barskåp, så nu kombinerar vi dessa båda för maximal påskkänsla."
-
Brandy Eggnog (äggtoddy)
En äggtoddy (eggnog) innehåller alltid ägg(gula), men sedan är variationsrikedomen stor. Här en variant skapad av The Cat Bar.
-
Dillsnaps
Denna dillsmakande snaps går förhållandevis snabbt att tillaga om man jämför med många andra smaksatta snapsar.