Skopor, slevar

Foto: Nigella Lawson

Skopor, slevar

(skopa, ösa, sleva, hälla över, skopa, serveringsskopa, såssked, spannmålsskopa, glasskopa, öskar, träslev, hålslev, frityrslev, skumslev, trådslev, pastaslev)

Engelsk översättning baste, basting, to scoop, to ladle 1 scoop, ice cream scoop 2 ladle 3 skimming ladle

Fransk översättning puiser, arroser 1 louche, cuillère à glace 2 cuillère de cuisine 3 écumoire

Italiensk översättning vuotare, versare 1 mestolo 2 cucchiaione 3 schiumarola, schiumaiola

Tysk översättning schöpfen, giessen 1 Schöpfkelle 2 Kochlöffel 3 Schaumlöffel

Spansk översättning echar 1 cucharón 2 cocina cuchara 3 espumadera

Ösa (fr. puiser, arroser = hälla över, eng. baste): I köket behövs skopor och slevar för att hälla över eller "sleva" en vätska från ett ställe till ett annat och för att röra om i grytor eller skålar. För att skilja fasta partiklar från vätska är en hålslev användbar. 

  1. Skopa (fr. louche) kan vara ett halvklotformat kärl med kort eller långt skaft avsett för att ösa/hälla vätska från ett ställe till ett annat. En serveringsskopa (såssked) har hällpip för att underlätta upphällning och finare sådan tillverkas i silver. Sägs "öskar" brukar skopan vara kantig med handtag och avsedd för att ösa vatten ur båtar. En skopa kan också vara ett skedliknande verktyg med skaft avsett att ösa strösocker, sädeskorn, lösgodis, glass och annat. Små skopor används som måttenheter som deciliter och matsked. Det finns också stora skopor t.ex. grävskopa. Skopor kan vara tillverkade av metall eller plast.
  2. Slev (fr. cuillère de cuisine) utan hål ser ut som förstorade skedar och används i köket för att röra om, ösa och skrapa med. De är traditionellt tillverkade av trä, men förekommer även i hårdplast och metall. Vanligen är de ovala till formen, men en slev med rak nederkant och rätvinklig mot ena sidan, kommer åt överallt i en flatbottnad kastrull. En fördel med träslevar är att de inte leder värme. En nackdel är att de är svårare att rengöra. Diska dem för hand och låt dem stå luftigt för att torka. Slevar av hårda träslag som bok och buxbom är starkare, missfärgar inte och ger inte smak till varan. En fördel med metallslevar är att skaftet lätt skär genom en massa t.ex. vispad äggvita, så att den inte faller ihop vid bearbetning.
  3. Hålslev (fr. écumoire) är en slev med grova hål, avsedda för att avskilja vara från vätska. De finns hålslevar för speciella ändamål. En skumslev är vanligtvis rund och avsedd att skumma av grytor med. En pastaslev har gripfingrar för att fånga upp pastan och kan vara med eller utan hål. Trådslevar är en variant av hålslev och tillverkas av metalltråd i stället för av massiv metall. Trådslevar är speciellt användbara för att ta upp varor ur frityrolja (frityrslev).

    Hålslev (frityrslev) är en rund platta med hål och långt skaft, avsedd att lägga i och lyfta ur matvaror i het frityrolja.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Recept med Skopor, slevar

Det finns 11 recept med Skopor, slevar