 
  
              
  
              Köksskålar
(skål, kärl, bunke, keramikskålar, spilkumskålar, snås, hänklar, glasskålar, Duralex®, metallskålar, plastskålar, melaminskål)
                 bowl
                bowl
              
                 coupe, jatte, bol
                coupe, jatte, bol
              
                 catino, ciotola, catinella
                catino, ciotola, catinella
              
                 Schüssel, Schale
                Schüssel, Schale
              
                 cuenco, vasija, recipiente, lebrillo
                cuenco, vasija, recipiente, lebrillo
              
Köksskålar avser kärl (behållare) och bunkar (skålar med plan botten), vilka används för beredning eller förvaring av mat och dryck. Skålarna kan vara av keramik, metall, glas eller plast. Även kärl av trä eller laggat trä (sammanfogade trästavar) användes förr. Det är praktiskt med många skålar i ett kök, vilka helst bör vara staplingsbara. 
- Lergodsskålar användes förr, främst för förvaring av mjölk. En vanlig modell kallas spilkumskål. Det är en rund keramikskål med en "snås" (hällpip) som ursprungligen var avsedd för att hälla av grädden från (ohomogeniserad) mjölk. Skålen är ibland försedd med en eller två hänklar (handtag).
- Glasskålar är ganska tunga och därmed stadiga, samt lätta att göra rena. Duralex® är glas tillverkade av härdat glas som är stöttåliga och som tål hög värme i ugn och micro. Porslinskärl är för sköra att användas i köket, men däremot förekommer t.ex. glaserade keramikskålar.
- Plastskålar är vanligast numera. Förekommer i stor omfattning och i högst varierande kvaliteter. En funktionell plastsort heter melamin (se kommentar). Materialet kännetecknas av stor hårdhet och beständighet mot ljus, värme och hushållskemikalier
- Metallskålar i köket är vanligtvis av rostfritt stål. Förr var kärl av koppar och mässing vanliga i finare kök. Rostfria skålar är bra för att de står emot syror och tar inte åt sig lukt.
Till maräng bör man använda rostfri bunke eller av koppar som skall vara väl rengjorda. Detta för fett hindrar inpiskning av luft i äggvitan och plastbunke (liksom träslevar) kan gömma mikroskopiska fettpartiklar. Kopparbunken har en speciell egenskap vid tillagning av maräng. Koppar tillsammans med äggvita ger en kemisk reaktion som förvandlar äggvitan till fluffiga, fasta moln - "mirakelmaräng". I vanliga fall används lite syra (ättika, citronjuice) som hjälpmedel.
Melaminskandal: Hösten 2008 uppdagades i Kina att melamin tillsatts i mjölk, mjölkpulver och andra mjölkprodukter avsett för spädbarn, vilket ledde till ett par dödsfall och tusentals insjuknade barn. Melamin är rikt på kväve och tillsattes för att proteinhalten i mjölkersättningen skulle verka högre än den egentligen var. En liknande skandal upptäcktes i USA 2007 där melamin blandats i djurfoder.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04
Recept med Köksskålar
Det finns 4 recept med Köksskålar
- 
                
                    Chiffon-anslag, Chiffon cake, sockerkaka på vispad gula och vitaTid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Jaconde-anslag, sockerkaksbotten eller tårta på mandel och marängSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Krabba Kabaré, skaldjursaladåbTid: 5 min (+ 12 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Italiensk maräng, mjuk dekormarängTid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara