Vispar
(ballongvisp, äggvisp, såsvisp, spiralvisp, virvelvisp, elvisp)
beaters, whisk 1 balloon whisk, french whisk 2 gravy whisk
fouets 1 fouet ballon, fouet à sauce 2 fouet spirale
frullino, frusta 1 palloncino frusta 2 frusta a spirale
Schneebesen 1 Ballonschneebesen 2 Spiralschneebesen
batidor 1 batidor de globo 2 batidor espiral
Vispar (fr. fouets) används som blandverktyg, men framför allt till att vispa in luft i mat, något väl så viktigt för många rätter (läs mer > Luftsmak). Förutom att blanda in luft slår vispen sönder klumpar och ger därmed finare blandning. Vispen bryter också sönder fettpartiklar så att fettet kan blanda sig med andra vätskor. Vispar tillverkas i olika storlekar vanligen av rostfri metalltråd, men vispar i hårdplast har blivit allt vanligare.
Olika vispar: Det finns allehanda möjliga och omöjliga vispar att köpa. De klassiska handvisparna ballong- och spiralvispen (stora visparna ovan t.v.) är fortfarande de mest använda. Virvelvispen består av en enda spiralvriden tråd i form av en uppochnedvänd tratt. Formen gör att den kommer åt i kanterna. Bra i trånga utrymmen. Det finns "kulvispar" som består av ett handtag med raka trådar i vars spets sitter små kulor. I Japan används en visp av bambu (bilden mellan elvisparna) som används i traditionell tedrickning för att blanda matcha (grönt pulverte). Det finns också elektriska vispar som underlättar arbetet.
- Ballongvispen (ovan till vänster) är nog de flesta kockars favorit. Passar väl att vispa ägg, grädde med mera. En stor är bättre än en mindre, trådarna skall vara tunna och ju fler trådar desto effektivare. Ballongvispar av plast har tjocka trådar vilket fungerar dåligt till att vispa ägg (läs mer > Så vispas ägg) och grädde (läs mer > Så vispas grädde).
- Spiralvispen (bredvid ballongvispen) är klassisk. Den fungerar bra till det mesta, särskilt till mindre mängder som skall vispas, till exempel äggvita eller till sås i en stekpanna.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-07
Läs mer
Recept med Vispar
Det finns 3 recept med Vispar
-
Chiffon-anslag, Chiffon cake, sockerkaka på vispad gula och vita
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad bearnaise, klassisk smörsås till oxfilé
Tid: 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hollandaise, klassisk smörsås till sparris
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan