spatula, rubber scraper
spatule maryse (en caoutchouc ou plastique), langue de chat
spatola in silicon, siligomma raschietto
Gummischaber
espátula de silicona, raspador de goma
En skrapa är ett verktyg med vilken man skrapar något, eller som Akademien uttrycker det "under tryck föra ett hårt eller vasst föremål över ytan av något". I matsammanhang används en gummiskrapa med vilken man skrapar rent innehållet i en bunke eller kastrull innehållande smet, deg eller liknande. Oftast tillverkad av hårdplats eller hårdgummi och kallas populärt för "slickepott" (fr. langue de chat = "kattens tunga"). Själva skrapan skall vara elastisk för god följsamhet mot kanten. Den ena sidan bör vara rundad och den andra rak så att man väl kommer åt i hörn (bild ovan). Bagaren använder också en degskrapa med egg (rak kant) eller en med tandad kant. Läs mer > Degskrapa.
Spatel kan vara lite av varje, till exempel avse en gummiskrapa vilket ofta avses i andra länder (eng. spatula). Oftast avses dock brädspatel. Läs mer > Spatel, brödspade.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-07
Läs mer
Recept med Skrapor
Det finns 8 recept med Skrapor
-
Sponge Swiss Roll (roll cake), rulltårta på tvättsvampsdeg
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjutna, fyllda chokladpraliner - grundrecept
Tid: 3 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Smälta choklad
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Färskosttårta på 3 ingredienser
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fudge brownie, amerikansk kladdkaka
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Jaconde-anslag, sockerkaksbotten eller tårta på mandel och maräng
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise-anslag, sockerkaksbotten på varmvispade ägg
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Temperera choklad, IMP-metoden och tablering
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan