Sponge Swiss Roll (roll cake), rulltårta på tvättsvampsdeg

Foto: Film: Bincy Chris, swiss roll

Sponge Swiss Roll (roll cake), rulltårta på tvättsvampsdeg

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ägg

4.0 

styck

Vetemjöl

0.5 

dl

Majsstärkelse

0.5 

dl

Strösocker

0.9 

dl

Mjölk

0.4 

dl

Matolja neutral (ej oliv)

0.4 

dl

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Citronjuice

1.0 

msk

 

Fyllning:

 

Smör mjukt

150.0 

gram

Florsocker

5.0 

dl

Vatten varmt

2.0 

dl

Vaniljsocker

1.0 

msk

 

 

Kockskolan:

 

Om rulltårtor >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

Om smörkräm >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Gummiskrapa >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 405

Kcal / portion: 881

GBR (GI) / port: 19

Recept: 3524 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 21%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 218 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 7%

Vetemjöl 0.5 dl 3%

Majsstärkelse 0.5 dl 3%

Strösocker 0.9 dl 9%

Mjölk 0.4 dl 1%

Matolja neutral (ej oliv) 0.4 dl 9%

Vaniljsocker 2.0 tsk 1%

Citronjuice 1.0 msk 0%

 

Fyllning:

Smör mjukt 150.0 gram 31%

Florsocker 5.0 dl 34%

Vatten varmt 2.0 dl %

Vaniljsocker 1.0 msk 1%

 

 

Kockskolan:

Om rulltårtor > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

Om smörkräm > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Gummiskrapa > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Bincy Chris" under bilden ovan.

  1. Förvärm ugnen till 160-170°C. Lägg bakplåtspapper på en smörad bakplåt med hög kan (smörad för att pappret skall ligga still).
  2. Äggvita: Skilj äggvita från gulorna. Vispa äggvita till fast skum (läs mer > Så vispas ägg). Efter en kort stunds vispning tillsätts citronjuice och därefter 3/4-delar av sockret lite i taget. Det tar cirka 7 minuter med elvisp. Man skall kunna vända på skålen utan att smeten lossar.
  3. Äggulor: Vispa i en annan skål äggula med resten av sockret tills pösigt och blekgult. Vispa ner mjölk, olja och vaniljsocker till en jämn smet.
  4. Smet: Sikta ner mjöl och stärkelse i äggvispet och vispa till en jämn fin smet. Tillsätt 1/3-del av äggvitan och vispa samman. Häll sedan detta i skålen med resterande äggvita och vänd försiktig samman med en gummiskrapa (läs mer > Så vänder man ner).
  5. Häll ut smeten på bakplåten, jämna ut i kanterna. Se till att det inte finns bubblor i smeten.
  6. Grädda i ugn 25-30 minuter.
  7. Ta ut och lossa degen från kanten. Lägg en handduk och ugnsgaller över. Vänd snabbt kakan uppochner. Ta bort smörpappret och låt kakan svalna helt och hållet. Fukta smörpappret om det har fastnat för hårt.
  8. Fyllning: Förbered fyllning under tiden enligt eget önskemål. I detta fallet har vi valt vaniljsmörkräm Se recept via länk nedan.
  9. Smeta ut fyllningen i ett jämnt lager över avsvalnad kaka. Rulla ihop kakan försiktigt till en rund cylinder.
  10. Vila: Packa in rullen i smörpapper eller folie och ställ in i kylskåpet i minst två timmar innan servering. Ta ut, skiva och servera. Förvaras i kylskåp, kan frysas i tre månader.

Kockens kommentar

Sponge Cake ("tvättsvamssockerkaka"), till skillnad från vanlig sockerkaka (fr/eng. Génoise), tillreds av vispad äggvita vilket ger en luftig och samtidigt stabil kaka. Degen passar därför utmärkt till rulltårta och sockerkaksbottnar. Läs mer > Om sockerkakor.

Alternativ

Klassisk rulltårta

Sponge cake

Fler recept inom Rulltårtor

Liknande recept som Sponge Swiss Roll (roll cake), rulltårta på tvättsvampsdeg