Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 257

Kcal / portion: 94

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1871 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 3%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 3.0 styck 10%
Strösocker 2.0 dl 41%
Vetemjöl 2.0 dl 23%
Mjölk 0.5 dl 2%
el. vatten 0%
Bakpulver 2.0 tsk 1%
Fyllning:
Sylt 2.0 dl 23%
Fyllningsförslag:
Äppelmos 0%
Smörkräm 0%
Vaniljsocker 0%
Kockskolan:
Om rulltårtor > Äts ej
Om sockerkakor > Äts ej
Om smörkräm > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Förvärm ugnen på 250°C. Förbered fyllning.
- Smet: Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk eller vatten. Tillsätt eller sikta mjöl och bakpulver ner i smeten. Vänd ner mjölet med degskrapa till en jämn smet.
- Smöra en plåt och lägg på ugnspapper. Infettning av plåt gör att pappret ligger still. Häll och bred ut smeten på pappret cirka 30x40 centimeter.
- Grädda mitt i ugn cirka 5 minuter.
- Vändning: Ta ut. Nu skall kakan vändas. Sockra ytan och lägg bakplåtspapper över. Lägg sedan på en ugnsplåt med låg kant ovanpå så är det lätt att vända utan att kakan förstörs. Vänd. Ta bort den varma plåten och låt sockerkakan med papper glida ner på bakbord. Dra försiktigt bort det övre bakplåtspappret.
- Fyllning: Smeta ut ett jämnt lager fyllning. Klassisk är fast (inte för blöt) sylt eller fruktmos, men fyllningen varierar efter personlig smak. Till exempel fastvispad grädde med mosade bär. I Arlas recept (bild ovan) blandas kesella med sylt. Smörkräm smaksatt med vanilj är ett annat alternativ (läs mer > Om smörkräm).
- Rulla försiktigt ihop kakan till en rulltårta från långsidan med stöd av pappret. Låt svalna med tårtskarven nedåt. Får den ligga en stund i kylskåp blir den lättare att skära.
- Förvaras i kylskåp, kan frysas i 3 månader.
Kockens kommentar
Ett problem som kan uppstå är att kakan spricker när den vänds eller rullas. Ett sätt att undvika detta är att använda potatismjöl i stället för vetemjöl (se recept > Drömtårta). Ett annat att baka med så kallad sponge dough (se recept > Sponge Swiss Roll). Den senare degen klarar dessutom bättre lite blötare fyllning. Läs mer > Om sockerkakakor.Alternativ
Fler recept inom Rulltårtor
Liknande recept som Klassisk rulltårta - grundrecept
-
Klassisk rulltårta - grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Drömtårta, chokladtårta med smörkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladrulltårta med kesella hallon
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Sponge Swiss Roll (roll cake), rulltårta på tvättsvampsdeg
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Budapestbakelse, -rulle, -stubbe, marängrulltårta
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Rulltårta Dulce de Leche med kolasmak
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkaksrulltårta med saffranscrème
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Rulltårtebakelse
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerhjul med fruktsmak utan tillsatt socker
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Canderel