Budapestbakelse, -rulle, -stubbe, marängrulltårta

Foto: Camilla Hamid. Film budapestrulle

Budapestbakelse, -rulle, -stubbe, marängrulltårta

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Hasselnötter

2.0 

dl

Äggvita

5.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Majsstärkelse Maizena

1.0 

dl

Bakplåtspapper

 

 

 

Fyllning:

 

Vispgrädde

4.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Blandade bär

200.0 

gram

Mörk choklad

50.0 

gram

Sprits och tyll >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så skalas nötter >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Om rulltårtor >

 

 

Om bakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 323

Kcal / portion: 326

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3917 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 20%

Kolhydrater: 32%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 101 gram)

Ingredienser

Visa:

Hasselnötter 2.0 dl 17%

Äggvita 5.0 styck 2%

Strösocker 2.0 dl 19%

Majsstärkelse Maizena 1.0 dl 5%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Fyllning:

Vispgrädde 4.0 dl 37%

Strösocker 1.0 dl 10%

Blandade bär 200.0 gram 2%

Mörk choklad 50.0 gram 7%

Sprits och tyll > Äts ej

 

Kockskolan:

Så skalas nötter > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Om rulltårtor > Äts ej

Om bakelser > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Camilla" under bilden ovan.

  1. Förvärm ugnen på 175C.
  2. Frukt och bär: I originalreceptet ingår mandarinklyftor i fyllningen. Låt burkmandariner rinna av. Annan frukt eller bär kan användas.
  3. Nötter: Rosta nötterna i panna eller i ugn 10 minuter. Skala dem, rulla i handduk se filmen (läs mer > Så skalas nötter). Mal eller mixa nötterna till fint smul. Alternativt: mandelmjöl. Blanda nötmix med majsstärkelse och socker. Se kommentar.
  4. Maräng: Dela äggvita från gulan. Var noga med att ingen gula medföljer. Vispa äggvita fast, tillsätt socker lite i taget (läs mer > Så vispas ägg). Vänd försiktigt ner mjölblandningen med gummiskrapa (läs mer > Så vänder man ner).
  5. Spritsa med rund tyll ut tumtjocka strängar intill varandra längsmed på plåt med bakplåtspapper. Alternativ bred ut smeten på plåten.
  6. Grädda mitt i ugn 20 minuter. Öppna luckan några sekunder för att ånga ut och baka sedan i ytterligare 2 minuter.
  7. Ta ut. Lägg på ett bakplåtspapper och vänd uppochner. Ta bort pappret som marängen gräddats på. Fukta pappret lätt om det sitter fast. Låt marängen kallna.
  8. Fyllning: Vispa grädden fast, tillsätt socker lite i taget (läs mer > Så vispas grädde). Bred ut jämnt på marängen. Lägg på mandarinklyftor eller bär. Rulla ihop kakan försiktigt från långsidan med hjälp av smörpappret till en rulltårta. Tryck lätt till kanten. Lägg rullen i kylskåpet.
  9. Choklad: Smält choklad försiktigt, får inte bli för varm (läs mer > Så smälts choklad. Ringla ränder över bakverket.

Kockens kommentar

Bakelsen är lite knepig att få till rätt för att maräng är känslig för fett. Marängbottnen kan bli platt som en pannkaka av fettet i nötter och i äggula om det råkar komma med. Nötterna blandas därför väl med mjölet så att nötfett hindras att komma i kontakt med äggvitan. I en del recept används vetemjöl, men det bör vara stärkelsemjöl.

Budapestbakelse är ett svenskt bakverk skapad av en konditor Ingvar Strid som var verksam i Vetlanda i mitten av 1900-talet. Ingvar lär ha rest mycket och haft förkärlek till Ungern och namngav sitt bakverk efter huvudstaden. Budapestbakelsens dag är den 1/5.

Fler recept inom Rulltårtor

Liknande recept som Budapestbakelse, -rulle, -stubbe, marängrulltårta