Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 323

Kcal / portion: 326

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3917 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 20%
Kolhydrater: 32%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Hasselnötter 2.0 dl 17%
Äggvita 5.0 styck 2%
Strösocker 2.0 dl 19%
Majsstärkelse Maizena 1.0 dl 5%
Bakplåtspapper Äts ej
Fyllning:
Vispgrädde 4.0 dl 37%
Strösocker 1.0 dl 10%
Blandade bär 200.0 gram 2%
Mörk choklad 50.0 gram 7%
Sprits och tyll > Äts ej
Kockskolan:
Så skalas nötter > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Om rulltårtor > Äts ej
Om bakelser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Camilla" under bilden ovan.
- Förvärm ugnen på 175C.
- Frukt och bär: I originalreceptet ingår mandarinklyftor i fyllningen. Låt burkmandariner rinna av. Annan frukt eller bär kan användas.
- Nötter: Rosta nötterna i panna eller i ugn 10 minuter. Skala dem, rulla i handduk se filmen (läs mer > Så skalas nötter). Mal eller mixa nötterna till fint smul. Alternativt: mandelmjöl. Blanda nötmix med majsstärkelse och socker. Se kommentar.
- Maräng: Dela äggvita från gulan. Var noga med att ingen gula medföljer. Vispa äggvita fast, tillsätt socker lite i taget (läs mer > Så vispas ägg). Vänd försiktigt ner mjölblandningen med gummiskrapa (läs mer > Så vänder man ner).
- Spritsa med rund tyll ut tumtjocka strängar intill varandra längsmed på plåt med bakplåtspapper. Alternativ bred ut smeten på plåten.
- Grädda mitt i ugn 20 minuter. Öppna luckan några sekunder för att ånga ut och baka sedan i ytterligare 2 minuter.
- Ta ut. Lägg på ett bakplåtspapper och vänd uppochner. Ta bort pappret som marängen gräddats på. Fukta pappret lätt om det sitter fast. Låt marängen kallna.
- Fyllning: Vispa grädden fast, tillsätt socker lite i taget (läs mer > Så vispas grädde). Bred ut jämnt på marängen. Lägg på mandarinklyftor eller bär. Rulla ihop kakan försiktigt från långsidan med hjälp av smörpappret till en rulltårta. Tryck lätt till kanten. Lägg rullen i kylskåpet.
- Choklad: Smält choklad försiktigt, får inte bli för varm (läs mer > Så smälts choklad. Ringla ränder över bakverket.
Kockens kommentar
Bakelsen är lite knepig att få till rätt för att maräng är känslig för fett. Marängbottnen kan bli platt som en pannkaka av fettet i nötter och i äggula om det råkar komma med. Nötterna blandas därför väl med mjölet så att nötfett hindras att komma i kontakt med äggvitan. I en del recept används vetemjöl, men det bör vara stärkelsemjöl.
Budapestbakelse är ett svenskt bakverk skapad av en konditor Ingvar Strid som var verksam i Vetlanda i mitten av 1900-talet. Ingvar lär ha rest mycket och haft förkärlek till Ungern och namngav sitt bakverk efter huvudstaden. Budapestbakelsens dag är den 1/5.
Fler recept inom Rulltårtor
Liknande recept som Budapestbakelse, -rulle, -stubbe, marängrulltårta
-
Klassisk rulltårta - grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Drömtårta, chokladtårta med smörkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladrulltårta med kesella hallon
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Sponge Swiss Roll (roll cake), rulltårta på tvättsvampsdeg
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Budapestbakelse, -rulle, -stubbe, marängrulltårta
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Rulltårta Dulce de Leche med kolasmak
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkaksrulltårta med saffranscrème
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Rulltårtebakelse
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerhjul med fruktsmak utan tillsatt socker
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Canderel