Drömtårta, chokladtårta med smörkräm

Foto: Arla ¤

Drömtårta, chokladtårta med smörkräm

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 15

Ägg

3.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Potatismjöl

1.5 

dl

Kakaopulver

0.5 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

 

Kräm:

 

Smör

150.0 

gram

Florsocker

2.0 

dl

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Äggula

1.0 

styck

 

Tillval:

 

Espresso/starkt kaffe

3.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om rulltårtor >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

Om smörkräm >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Degskrapa >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 388

Kcal / portion: 205

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3071 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 18%

Kolhydrater: 53%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 53 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 3.0 styck 6%

Strösocker 2.0 dl 25%

Potatismjöl 1.5 dl 13%

Kakaopulver 0.5 dl 3%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

 

Kräm:

Smör 150.0 gram 36%

Florsocker 2.0 dl 16%

Vaniljsocker 2.0 tsk 1%

Äggula 1.0 styck Äts ej

 

Tillval:

Espresso/starkt kaffe 3.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Om rulltårtor > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

Om smörkräm > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Degskrapa > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1.  Förvärm ugnen på 225-250°C. Förbered fyllning.
  2. Smörkräm: Rör samman smör och florsocker väl. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggula. Smaksätt med starkt kaffe om moccakräm önskas.
  3. Smet: Vispa ägg och socker riktigt pösigt i en bunke. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner detta i bunken och vänd ner detta med degskrapa till en jämn smet.
  4. Smöra en plåt och lägg på ugnspapper. Infettning av plåt gör att pappret ligger still. Häll och bred ut smeten på pappret cirka 30x40 centimeter.
  5. Grädda mitt i ugn cirka 5 minuter.
  6. Vändning: Ta ut. Nu skall kakan vändas. Sockra ytan och lägg bakplåtspapper över. Lägg sedan på en ugnsplåt med låg kant ovanpå så är det lätt att vända utan att kakan förstörs. Vänd. Ta bort den varma plåten och låt sockerkakan med papper glida ner på bakbord. Dra försiktigt bort det övre bakplåtspappret.
  7. Fyllning: Smeta ut ett jämnt lager fyllning. Klassisk är fast (inte för blöt) sylt eller fruktmos, men fyllningen varierar efter personlig smak. Till exempel fastvispad grädde med mosade bär. I Arlas recept (bild ovan) blandas kesella med sylt. Smörkräm smaksatt med vanilj är ett annat alternativ (läs mer > Om smörkräm).
  8. Rulla försiktigt ihop kakan till en rulltårta från långsidan med stöd av pappret. Låt svalna med tårtskarven nedåt. Får den ligga en stund i kylskåp blir den lättare att skära.
  9. Förvaras i kylskåp, kan frysas i 3 månader.

Kockens kommentar

Drömtårta är en chokladrulltårta tillagad på potatismjöl i stället för vetemjöl. Detta för att kakan inte spricker sönder lika lätt som en klassisk rulltårta. Dess ursprung är osäkert, men dyker upp i köken på 1800-talet.

Alternativ

Klassisk rulltårta

Chokladrulltårta med kesella hallon

Sponge Swiss Roll

Fler recept inom Rulltårtor

Liknande recept som Drömtårta, chokladtårta med smörkräm