Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 405

Kcal / portion: 881

GBR (GI) / port: 19
Recept: 3524 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 7%
Vetemjöl 0.5 dl 3%
Majsstärkelse 0.5 dl 3%
Strösocker 0.9 dl 9%
Mjölk 0.4 dl 1%
Matolja neutral (ej oliv) 0.4 dl 9%
Vaniljsocker 2.0 tsk 1%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Fyllning:
Smör mjukt 150.0 gram 31%
Florsocker 5.0 dl 34%
Vatten varmt 2.0 dl %
Vaniljsocker 1.0 msk 1%
Kockskolan:
Om rulltårtor > Äts ej
Om sockerkakor > Äts ej
Om smörkräm > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Gummiskrapa > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Bincy Chris" under bilden ovan.
- Förvärm ugnen till 160-170°C. Lägg bakplåtspapper på en smörad bakplåt med hög kan (smörad för att pappret skall ligga still).
- Äggvita: Skilj äggvita från gulorna. Vispa äggvita till fast skum (läs mer > Så vispas ägg). Efter en kort stunds vispning tillsätts citronjuice och därefter 3/4-delar av sockret lite i taget. Det tar cirka 7 minuter med elvisp. Man skall kunna vända på skålen utan att smeten lossar.
- Äggulor: Vispa i en annan skål äggula med resten av sockret tills pösigt och blekgult. Vispa ner mjölk, olja och vaniljsocker till en jämn smet.
- Smet: Sikta ner mjöl och stärkelse i äggvispet och vispa till en jämn fin smet. Tillsätt 1/3-del av äggvitan och vispa samman. Häll sedan detta i skålen med resterande äggvita och vänd försiktig samman med en gummiskrapa (läs mer > Så vänder man ner).
- Häll ut smeten på bakplåten, jämna ut i kanterna. Se till att det inte finns bubblor i smeten.
- Grädda i ugn 25-30 minuter.
- Ta ut och lossa degen från kanten. Lägg en handduk och ugnsgaller över. Vänd snabbt kakan uppochner. Ta bort smörpappret och låt kakan svalna helt och hållet. Fukta smörpappret om det har fastnat för hårt.
- Fyllning: Förbered fyllning under tiden enligt eget önskemål. I detta fallet har vi valt vaniljsmörkräm Se recept via länk nedan.
- Smeta ut fyllningen i ett jämnt lager över avsvalnad kaka. Rulla ihop kakan försiktigt till en rund cylinder.
- Vila: Packa in rullen i smörpapper eller folie och ställ in i kylskåpet i minst två timmar innan servering. Ta ut, skiva och servera. Förvaras i kylskåp, kan frysas i tre månader.
Kockens kommentar
Sponge Cake ("tvättsvamssockerkaka"), till skillnad från vanlig sockerkaka (fr/eng. Génoise), tillreds av vispad äggvita vilket ger en luftig och samtidigt stabil kaka. Degen passar därför utmärkt till rulltårta och sockerkaksbottnar. Läs mer > Om sockerkakor.Alternativ
Fler recept inom Rulltårtor
Liknande recept som Sponge Swiss Roll (roll cake), rulltårta på tvättsvampsdeg
-
Klassisk rulltårta - grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Drömtårta, chokladtårta med smörkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladrulltårta med kesella hallon
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Sponge Swiss Roll (roll cake), rulltårta på tvättsvampsdeg
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Budapestbakelse, -rulle, -stubbe, marängrulltårta
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Rulltårta Dulce de Leche med kolasmak
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkaksrulltårta med saffranscrème
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Rulltårtebakelse
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerhjul med fruktsmak utan tillsatt socker
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Canderel