Klassisk rulltårta - grundrecept

Foto: Arla ¤

Klassisk rulltårta - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal skivor: 20

Ägg

3.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Vetemjöl

2.0 

dl

Mjölk

0.5 

dl

el. vatten

 

 

Bakpulver

2.0 

tsk

 

Fyllning:

 

Sylt

2.0 

dl

 

Fyllningsförslag:

 

Äppelmos

 

 

Smörkräm

 

 

Vaniljsocker

 

 

Kesella naturell

 

 

Vispad grädde

 

 

Bär av olika slag

 

 

 

Kockskolan:

 

Om rulltårtor >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

Om smörkräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 257

Kcal / portion: 94

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1871 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 3%

Kolhydrater: 52%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 36 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 3.0 styck 10%

Strösocker 2.0 dl 41%

Vetemjöl 2.0 dl 23%

Mjölk 0.5 dl 2%

el. vatten 0%

Bakpulver 2.0 tsk 1%

 

Fyllning:

Sylt 2.0 dl 23%

 

Fyllningsförslag:

Äppelmos 0%

Smörkräm 0%

Vaniljsocker 0%

Kesella naturell 0%

Vispad grädde 0%

Bär av olika slag 0%

 

Kockskolan:

Om rulltårtor > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

Om smörkräm > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Förvärm ugnen på 250°C. Förbered fyllning.
  2. Smet: Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk eller vatten. Tillsätt eller sikta mjöl och bakpulver ner i smeten. Vänd ner mjölet med degskrapa till  en jämn smet.
  3. Smöra en plåt och lägg på ugnspapper. Infettning av plåt gör att pappret ligger still. Häll och bred ut smeten på pappret cirka 30x40 centimeter.
  4. Grädda mitt i ugn cirka 5 minuter.
  5. Vändning: Ta ut. Nu skall kakan vändas. Sockra ytan och lägg bakplåtspapper över. Lägg sedan på en ugnsplåt med låg kant ovanpå så är det lätt att vända utan att kakan förstörs. Vänd. Ta bort den varma plåten och låt sockerkakan med papper glida ner på bakbord. Dra försiktigt bort det övre bakplåtspappret.
  6. Fyllning: Smeta ut ett jämnt lager fyllning. Klassisk är fast (inte för blöt) sylt eller fruktmos, men fyllningen varierar efter personlig smak. Till exempel fastvispad grädde med mosade bär. I Arlas recept (bild ovan) blandas kesella med sylt. Smörkräm smaksatt med vanilj är ett annat alternativ (läs mer > Om smörkräm).
  7. Rulla försiktigt ihop kakan till en rulltårta från långsidan med stöd av pappret. Låt svalna med tårtskarven nedåt. Får den ligga en stund i kylskåp blir den lättare att skära.
  8. Förvaras i kylskåp, kan frysas i 3 månader.

Kockens kommentar

Ett problem som kan uppstå är att kakan spricker när den vänds eller rullas. Ett sätt att undvika detta är att använda potatismjöl i stället för vetemjöl (se recept > Drömtårta). Ett annat att baka med så kallad sponge dough (se recept > Sponge Swiss Roll). Den senare degen klarar dessutom bättre lite blötare fyllning. Läs mer > Om sockerkakakor.

Alternativ

Smörkräm

Drömtårta

Sponge cake, dough

Sponge Swiss Roll

Chokladrulltårta

Rulltårta med kolasmak

Pepparkaksrulltårta

Tigerhjul

Fler recept inom Rulltårtor

Liknande recept som Klassisk rulltårta - grundrecept