 spatula, rubber scraper
                spatula, rubber scraper
              
                 spatule maryse (en caoutchouc ou plastique), langue de chat
                spatule maryse (en caoutchouc ou plastique), langue de chat
              
                 spatola in silicon, siligomma raschietto
                spatola in silicon, siligomma raschietto
              
                 Gummischaber
                Gummischaber
              
                 espátula de silicona, raspador de goma
                espátula de silicona, raspador de goma
              
En skrapa är ett verktyg med vilken man skrapar något, eller som Akademien uttrycker det "under tryck föra ett hårt eller vasst föremål över ytan av något". I matsammanhang används en gummiskrapa med vilken man skrapar rent innehållet i en bunke eller kastrull innehållande smet, deg eller liknande. Oftast tillverkad av hårdplats eller hårdgummi och kallas populärt för "slickepott" (fr. langue de chat = "kattens tunga"). Själva skrapan skall vara elastisk för god följsamhet mot kanten. Den ena sidan bör vara rundad och den andra rak så att man väl kommer åt i hörn (bild ovan). Bagaren använder också en degskrapa med egg (rak kant) eller en med tandad kant. Läs mer > Degskrapa.
Spatel kan vara lite av varje, till exempel avse en gummiskrapa vilket ofta avses i andra länder (eng. spatula). Oftast avses dock brädspatel. Läs mer > Spatel, brödspade.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-07
Läs mer
Recept med Skrapor
Det finns 8 recept med Skrapor
- 
                
                    Sponge Swiss Roll (roll cake), rulltårta på tvättsvampsdegTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gjutna, fyllda chokladpraliner - grundreceptTid: 3 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Smälta chokladTid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Färskosttårta på 3 ingredienserTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Fudge brownie, amerikansk kladdkakaTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Jaconde-anslag, sockerkaksbotten eller tårta på mandel och marängSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Genoise-anslag, sockerkaksbotten på varmvispade äggTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Temperera choklad, IMP-metoden och tableringTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara