Fudge brownie, amerikansk kladdkaka

Foto: Film: Camilla Hamid, brownies

Fudge brownie, amerikansk kladdkaka

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Smör

250.0 

gram

Mörk choklad

200.0 

gram

Strösocker

2.5 

dl

Farinsocker

1.0 

dl

Ägg

3.0 

styck

Kakaopulver

0.6 

dl

Vetemjöl

1.2 

dl

Vaniljsocker

2.0 

tsk

 

Tillval:

 

Bakpulver

1.0 

tsk

Nötter

1.5 

dl

Färskost

 

 

 

Tillbehör:

 

Bakplåtspapper

 

 

Sikt

 

 

Gummiskrapa >

 

 

Form 20x20 el. 16x25 cm

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Värma i vattenbad >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Om kladdkaka, brownie >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 472

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 5

Recept: 4721 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 28%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 83 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 250.0 gram 38%

Mörk choklad 200.0 gram 23%

Strösocker 2.5 dl 20%

Farinsocker 1.0 dl 6%

Ägg 3.0 styck 4%

Kakaopulver 0.6 dl 2%

Vetemjöl 1.2 dl 5%

Vaniljsocker 2.0 tsk 1%

 

Tillval:

Bakpulver 1.0 tsk Äts ej

Nötter 1.5 dl Äts ej

Färskost Äts ej

 

Tillbehör:

Bakplåtspapper Äts ej

Sikt Äts ej

Gummiskrapa > Äts ej

Form 20x20 el. 16x25 cm Äts ej

 

Kockskolan:

Om sockerkakor > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Värma i vattenbad > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Om kladdkaka, brownie > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Camilla" under bilden. Filmreceptet är inte identiskt men snarlikt detta receptet.

  1. Sätt ugnen på 175°C. Grovhacka choklad. Klä en form med hög kant (20x20 cm). En ugnsplåt med hög kant = dubbel sats, men blir då inte lika tjocka. Fetta in formen så fastnar papperet.
  2. Smet: Smält smör med choklad långsamt under omrörning på medellåg värme (~40°C i kastrullen, läs mer > Så smälts choklad) eller över vattenbad (läs mer > Koka i vattenbad). Ta av från värmen när smält och låt svalna något.
  3. Häll socker i en bunke och vispa ner ett ägg i taget till en fluffig kräm.
  4. Tillsätt chokladsmöret och rör om.
  5. Vänd ner: Tillsätt (sikta helst) ner mjöl, kakao och vaniljsocker. Vänd ner detta i smeten med gummiskrapa tills allt blandats samman (läs mer > Så vänder man ner). Häll smeten i formen.
  6. Grädda 30-35 minuter i förvärmd ugn.
  7. Ta ut ock låt svalna. Doppa en vass kniv i hett vatten och skär i rutor. Alternativt ställ formen i kylskåp en halvtimme för att stelna. Ta ut och skär upp i bitar.
  8. Förvara i kylskåp. Går också bra att frysas i 3-6 månader.

Kockens kommentar

Brownies är den amerikanska varianten av kladdkaka. Det finns "fudgy" brownies som är vanligast och "cakey" som mer liknar vanlig chokladsockerkaka. Läs mer > Om kladdkaka, brownie.

Ingredienser: Egentligen är det inte så noga med ingrediensmängder och tillredningen av smeten. Det finns många varianter. Smeten kan vara flytande som i detta recept, eller fast. Inblandning av hacka nötter är vanligt och i amerikanska recept förekommer inblandning av färskost. Genom att vispa ägg och socker poröst reser sig degen något när den bakas. Ibland tillsätts bakpulver av detta skäl. Läs mer > Om sockerkaka. Där finns också fler filmer.

Alternativ

Brownie med kakao

Chocolate brownie

Brownie utan tillsatt socker

Kladdkaka

Fler recept inom Kladdkaka, brownies

Liknande recept som Fudge brownie, amerikansk kladdkaka