Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 472

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 5
Recept: 4721 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 28%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör 250.0 gram 38%
Mörk choklad 200.0 gram 23%
Strösocker 2.5 dl 20%
Farinsocker 1.0 dl 6%
Ägg 3.0 styck 4%
Kakaopulver 0.6 dl 2%
Vetemjöl 1.2 dl 5%
Vaniljsocker 2.0 tsk 1%
Tillval:
Bakpulver 1.0 tsk Äts ej
Nötter 1.5 dl Äts ej
Färskost Äts ej
Tillbehör:
Bakplåtspapper Äts ej
Sikt Äts ej
Gummiskrapa > Äts ej
Form 20x20 el. 16x25 cm Äts ej
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Värma i vattenbad > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om kladdkaka, brownie > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Camilla" under bilden. Filmreceptet är inte identiskt men snarlikt detta receptet.
- Sätt ugnen på 175°C. Grovhacka choklad. Klä en form med hög kant (20x20 cm). En ugnsplåt med hög kant = dubbel sats, men blir då inte lika tjocka. Fetta in formen så fastnar papperet.
- Smet: Smält smör med choklad långsamt under omrörning på medellåg värme (~40°C i kastrullen, läs mer > Så smälts choklad) eller över vattenbad (läs mer > Koka i vattenbad). Ta av från värmen när smält och låt svalna något.
- Häll socker i en bunke och vispa ner ett ägg i taget till en fluffig kräm.
- Tillsätt chokladsmöret och rör om.
- Vänd ner: Tillsätt (sikta helst) ner mjöl, kakao och vaniljsocker. Vänd ner detta i smeten med gummiskrapa tills allt blandats samman (läs mer > Så vänder man ner). Häll smeten i formen.
- Grädda 30-35 minuter i förvärmd ugn.
- Ta ut ock låt svalna. Doppa en vass kniv i hett vatten och skär i rutor. Alternativt ställ formen i kylskåp en halvtimme för att stelna. Ta ut och skär upp i bitar.
- Förvara i kylskåp. Går också bra att frysas i 3-6 månader.
Kockens kommentar
Brownies är den amerikanska varianten av kladdkaka. Det finns "fudgy" brownies som är vanligast och "cakey" som mer liknar vanlig chokladsockerkaka. Läs mer > Om kladdkaka, brownie.Ingredienser: Egentligen är det inte så noga med ingrediensmängder och tillredningen av smeten. Det finns många varianter. Smeten kan vara flytande som i detta recept, eller fast. Inblandning av hacka nötter är vanligt och i amerikanska recept förekommer inblandning av färskost. Genom att vispa ägg och socker poröst reser sig degen något när den bakas. Ibland tillsätts bakpulver av detta skäl. Läs mer > Om sockerkaka. Där finns också fler filmer.
Alternativ
Fler recept inom Kladdkaka, brownies
Liknande recept som Fudge brownie, amerikansk kladdkaka
-
Kladdkaka grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Brownie med kakaopulver
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Chocolate Brownie
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fudge brownie, amerikansk kladdkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Choklad- och russinbrownies utan tillsatt socker
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Cheesecakebrownie med hallongrädde
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery
-
Annes kladdkaka
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Passionerad kladdkaka
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kladdkaka med hallon
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kladdkakemuffins med apelsintopping
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan