Kladdkaka grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kladdkaka grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal bitar (8/tårta): 8

Smör

100.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

2.5 

dl

Kakaopulver osötad

3.0 

msk

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Vetemjöl

1.5 

dl

Smör till form

0.5 

msk

Ströbröd till form

0.5 

msk

Pajform (22-25 cm) >

 

 

Springform 22-26 cm >

 

 

 

Smaksättningsalternativ:

 

Citronskal rivet

 

 

Apelsinskal rivet

 

 

Nötter

 

 

Chiliflingor

 

 

Kanel

 

 

Banan

 

 

Konjak/brandy

 

 

Flingsalt

 

 

 

Tillbehör:

 

Vispgrädde

2.0 

dl

Florsocker till garnering

1.0 

msk

Frukt eller bär

 

 

 

Kockskolan:

 

Om kladdkaka, brownie >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 406

Kcal / portion: 384

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3068 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 24%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 94 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 100.0 gram 24%

Ägg 2.0 styck 4%

Strösocker 2.5 dl 31%

Kakaopulver osötad 3.0 msk 2%

Vaniljsocker 2.0 tsk 1%

Vetemjöl 1.5 dl 10%

Smör till form 0.5 msk 2%

Ströbröd till form 0.5 msk 1%

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

Springform 22-26 cm > Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Citronskal rivet 0%

Apelsinskal rivet 0%

Nötter 0%

Chiliflingor 0%

Kanel 0%

Banan 0%

Konjak/brandy 0%

Flingsalt 0%

 

Tillbehör:

Vispgrädde 2.0 dl 23%

Florsocker till garnering 1.0 msk 2%

Frukt eller bär 0%

 

Kockskolan:

Om kladdkaka, brownie > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (30 min )

  1. Sätt ugnen på 175ºC (150-200ºC).
    Högre värme = mjukare insida.
  2. Smält smör i en kastrull och låt svalna något.
  3. Smöra och bröa en pajform.
  4. Rör ihop övriga ingredienser i en bunke och tillsätt det smälta smöret. Häll smeten i formen och sätt in i ugn.
  5. Grädda mitt i ugnen i 15-25 minuter beroende på hur lös innehållet önskas. Pajskalet skall bli fast och krispigt, insidan ganska lös.
  6. Tag ut kladdkakan ur ugnen och låt den svalna. Sikta över florsocker och garnera med färsk frukt och något bladgrönt.
  7. Servera med vispad grädde.

Kockens kommentar

Kladdkaka och brownies tillagas på sockerkakssmet utan bakpulver och med kakao och eller choklad. Kladdkaka vanligen med kakao och brownies oftast med choklad. Kladdkaka ofta i form av tårta eller i portionsform, brownies oftast bakad i form och skuren i rutor. Läs mer > Om kladdkaka, brownies.

Chokladfondant kallas en variant av kladdkaka tillrett på choklad, smör, socker, ägg och vetemjöl. Se dito recept via länk nedan.

Alternativ

Annes kladdkaka

Brownie med kakao

Chocolate Brownie

Fudge brownies

Brownie utan tillsatt socker

Chokladfondant

Fler recept inom Kladdkaka, brownies

Liknande recept som Kladdkaka grundrecept