Blinier med lax (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Blinier med lax (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal ā 12 cm: 4

Bovetemjöl

1.0 

dl

Vetemjöl

1.0 

dl

Mjölk

2.0 

dl

Gräddfil

0.5 

dl

Ägg

1.0 

styck

Jäst färsk

15.0 

gram

Salt

1.0 

krm

Smör till gräddning

 

 

 

Tillbehör:

 

Lax varmrökt

200.0 

gram

Crčme fraiche el. gräddfil

2.0 

dl

Gräslök

1.0 

knippe

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 202

Kcal / portion: 415

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1661 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 13%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 206 gram)

Ingredienser

Visa:

Bovetemjöl 1.0 dl 11%

Vetemjöl 1.0 dl 13%

Mjölk 2.0 dl 7%

Gräddfil 0.5 dl 4%

Ägg 1.0 styck 4%

Jäst färsk 15.0 gram 1%

Salt 1.0 krm 0%

Smör till gräddning 0%

 

Tillbehör:

Lax varmrökt 200.0 gram 20%

Crčme fraiche el. gräddfil 2.0 dl 39%

Gräslök 1.0 knippe 1%

Tillagning (30 min + 1 tim 15 min )

  1. Skär laxen i strimlor. Finhacka gräslöken.
  2. Skilj på äggula och äggvita i varsin skål.
  3. Värm mjölk till ca 37°C (fingervarmt). Smula och rör ut jästen i mjölken.
  4. Tillsätt mjöl, gräddfil, salt och äggula. Vispa till jämn smet. Täck med duk. Låt jäsa 0,5-1 timme i rumstemperatur.
  5. Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner äggvitan i smeten.
  6. Grädda halvstora (12 cm) runda plättar på medelvärme. Vänd plättarna när de jäst upp och stelnat. Grädda ett par minuter på andra sidan.
  7. Serveras varm med lax och crčme fraiche blandat med gräslök.

Kockens kommentar

Blinier på ryskt vis serveras med smetana (rysk sur grädde), äkta rysk störkaviar och/eller med rökt lax i småbitar. Smetana finns inte att köpa i butik, men kan enkelt lagas (kräver dock 3 dagars förberedelsetid).

Recept på blinier

Blinier grundrecept

Blinier med löjrom

Fler recept inom Blini-, crepes-, våffelförrätt

Liknande recept som Blinier med lax (förrätt)