Hembakade gifflar, österrikiska Kipferln

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hembakade gifflar, österrikiska Kipferln

Lägg till ingredienser

Antal gifflar: 20

Smör el. margarin

50.0 

gram

Mjölk

5.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Strösocker

1.0 

msk

Salt

1.0 

tsk

Vetemjöl

1.5 

liter

Vattenreduktion bröd

-1.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Ägg

 

 

Vallmofrön

 

 

Sesamfrön

 

 

 

Kockskolan:

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om gifflar, croissant >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 197

GBR (GI) / port: 19

Recept: 3944 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 71 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör el. margarin 50.0 gram 9%

Mjölk 5.0 dl 8%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Strösocker 1.0 msk 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Vetemjöl 1.5 liter 80%

Vattenreduktion bröd -1.0 dl -0%

 

Tillbehör:

Ägg 0%

Vallmofrön 0%

Sesamfrön 0%

 

Kockskolan:

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om gifflar, croissant > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölk. Värm spadet till 37ºC (fingervarmt).
  2. Deg: Smula jäst i en bunke och rör ut den med mjölk-smöret. Tillsätt salt och mjöl (spar lite till utbakning). Arbeta degen tills den blir smidig. Låt sedan degen jäsa övertäckt till närmare dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  3. Forma: Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rund kaka (cirka 40 cm bred). Sporra (skär) ut trekanter (precis som tårtbitar). Rulla ihop från kortsidan till spetsen. Böj den lätt och lägg över på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  4. Sätt ugen på 225-250ºC.
  5. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över frön.
  6. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i cirka 8 minuter.

Kockens kommentar

Gifflar härstammar från den österrikiska kipferln. Enligt legenden var det bagarna som uppmärksammade turkarnas nattliga anfall mot Wien 1683. Efter segern bakade man det månskäre­formade brödet som segersymbol, vilket sägs räddade staden från plundring(månskäran = turkisk symbol). Men brödet är äldre än så, läs mer via länk i ingredienslistan > Om gifflar, croissant.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd är runt 35%. Cirka 6 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Croissanter av smördeg

Saffransgifflar med mandelmassa

Mandelgifflar

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Hembakade gifflar, österrikiska Kipferln