Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 197

GBR (GI) / port: 19
Recept: 3944 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör el. margarin 50.0 gram 9%
Mjölk 5.0 dl 8%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Strösocker 1.0 msk 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Vetemjöl 1.5 liter 80%
Vattenreduktion bröd -1.0 dl -0%
Tillbehör:
Ägg 0%
Vallmofrön 0%
Sesamfrön 0%
Kockskolan:
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om gifflar, croissant > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölk. Värm spadet till 37ºC (fingervarmt).
- Deg: Smula jäst i en bunke och rör ut den med mjölk-smöret. Tillsätt salt och mjöl (spar lite till utbakning). Arbeta degen tills den blir smidig. Låt sedan degen jäsa övertäckt till närmare dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Forma: Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rund kaka (cirka 40 cm bred). Sporra (skär) ut trekanter (precis som tårtbitar). Rulla ihop från kortsidan till spetsen. Böj den lätt och lägg över på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Sätt ugen på 225-250ºC.
- Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över frön.
- Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i cirka 8 minuter.
Kockens kommentar
Gifflar härstammar från den österrikiska kipferln. Enligt legenden var det bagarna som uppmärksammade turkarnas nattliga anfall mot Wien 1683. Efter segern bakade man det månskäreformade brödet som segersymbol, vilket sägs räddade staden från plundring(månskäran = turkisk symbol). Men brödet är äldre än så, läs mer via länk i ingredienslistan > Om gifflar, croissant.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd är runt 35%. Cirka 6 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som Hembakade gifflar, österrikiska Kipferln
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia