Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 360

Kcal / portion: 138

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1107 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 24%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smördeg färdig 1.0 förp. 89%
Ägg 1.0 styck 6%
Strösocker 1.0 msk 5%
Salt 0.5 tsk 0%
Brödpensel > Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Kockskolan:
Om gifflar, croissant > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 20 min )
- Förbered: Det finns färsk smördeg på rulle (10x20cm) eller frysta plattor (8x17cm) att köpa i butik. Skär trianglar av rulldegen (10x20 = 8 per rulle). Frysta plattor tinas lätt och skärs diagonalt till två trekanter. Lägg bitarna i kylskåpet, helst på bricka med smörpapper så att de inte klistrar ihop och smörpapper mellan lagren (8 st per lager passande till en plåt). Degen skall vara så kall som möjligt när den sätts in i ugnen. Baka i omgångar om fler än 8 bitar önskas och låt bitarna ligga kvar i kylskåpet tills nästa omgång bakas.
- Sätt ugnen på 225-250°C, minst en halvtimme i förväg, så att den är riktigt genomhet inför bakning.
- Ta fram plåt/-ar och lägg på bakplåtspapper eller smöra plåten. Ta fram brödpensel. Var förberedd så att du kan arbeta snabbt.
- Vispa upp ägg med socker och salt.
- Forma: Ta ut en omgång degbitar från kylskåpet. Rulla ihop varje bit löst från kortsidan in mot spetsen. Böj brödet till en halvmåne och lägg över på plåt. Pensla försiktigt med äggvisp.
- Grädda en plåt i taget i 5-10 minuter tills degen rest sig ordentligt och fått fin färg.
Kockens kommentar
Franska croissants tillagas på croissantdeg, en variant av smördeg som innehåller bagerijäst (läs mer > Om smördegar). Man kan tillaga sin egen smördeg, vilket dock är ganska omständligt. Se recept via länk nedan > Hemlagad smördeg.Alternativ
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som Gifflar bakade på färdig smördeg
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia