Halstrade jätteräkor (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Halstrade jätteräkor (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Jätteräkor, tigerräkor råa

12.0 

styck

Timjan finhackad

1.0 

msk

Olivolja

0.5 

dl

 

Sås:

 

Olivolja

1.0 

dl

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Timjan finhackad

1.0 

msk

Rosmarin färskhackad

1.0 

msk

Anissprit

1.0 

msk

t.ex. Pernod el. Ricard

 

 

Limejuice

2.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Rucolasallat

 

 

 

Kockskolan:

 

Tigerräkor ett miljöhot >

 

 

Grillpanna >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut

Mousserat torrt rosévin
Pris: 745 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 252

Kcal / portion: 390

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1559 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 21%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 155 gram)

Ingredienser

Visa:

Jätteräkor, tigerräkor råa 12.0 styck 24%

Timjan finhackad 1.0 msk 0%

Olivolja 0.5 dl 24%

 

Sås:

Olivolja 1.0 dl 48%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Timjan finhackad 1.0 msk 0%

Rosmarin färskhackad 1.0 msk 0%

Anissprit 1.0 msk 2%

t.ex. Pernod el. Ricard 0%

Limejuice 2.0 msk 1%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Rucolasallat 0%

 

Kockskolan:

Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej

Grillpanna > Äts ej

Tillagning (10 min + 24 tim )

  1. Såsen: Bör lagas dagen före, för rätt smak. Skala och finhacka vitlöken. Fräs den mjuk i olja på medelvärme i en stekpanna cirka 5 minuter.
  2. Lägg vitlök, timjan, rosmarin, anissprit, limejuice i matberedare och mixa till jämn sås. Tillsätt olivolja och kör 2 minuter till. Salta och peppra. Värm såsen före servering.
  3. Skala räkorna. Vänd dem i olja och timjan.
  4. Halstra: Hetta upp en grillpanna eller en stekpanna på högsta värme. Grilla räkorna i torr panna 1-2 minuter på vardera sidan, till de blir rödvita.
  5. Garnera med lite sallad. Servera.

Kockens kommentar

Undvik odlade tigerräkor från Sydostasien. Dessa odlas i dammar i mangroveträsken. Dammarna blir fort förorenade och hotar att förstöra miljön. Räkor är också förorenade med kemikalier etc. Köp i stället vildfångade.

Fler recept inom Förrätt med räkor, kräftor

Liknande recept som Halstrade jätteräkor (förrätt)