Kalvsmörsås till stekt kött

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kalvsmörsås till stekt kött

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 2

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Vatten

0.5 

dl

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Strösocker

1.0 

msk

Smör kallt

100.0 

gram

Persilja finhackad

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om smörsåser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 280

Kcal / portion: 439

GBR (GI) / port: 1

Recept: 878 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 27%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 157 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 5%

Vatten 0.5 dl 0%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 5%

Strösocker 1.0 msk 6%

Smör kallt 100.0 gram 83%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Om smörsåser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Finhacka persilja.
  2. Reducera: Häll fond, vatten, socker och citronsaft i en stekpanna på medelvärme. Koka upp under omröring. Låt småkoka till halv mängd.
  3. Montera: Vispa ner smör klickvis, en liten bit i taget på svag värme. Såsen skall hålla 40-50°C under tillredning. För hög värme får såsen att skära sig. Vispa samman väl innan nästa smörbit tillsätts. Läs mer > Om smörsåser. 
  4. Tillsätt finhackad persilja.
  5. Såsen passar till stekt kött och fågel.

Kockens kommentar

Detta är en emulsionssås, det vill säga en sås där två ovänner förenas. I detta fallet binds vätska med fett genom vispning på svag värme. Läs mer > Om smörsåser.

Alternativ

Kalvschnitzel

Sauce Pernod Rikard

Beurre rouge, röd smörsås

Dianesås

Mannerströms rödvinssås

Fler recept inom Smörsåser ¤

Liknande recept som Kalvsmörsås till stekt kött