Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 280

Kcal / portion: 439

GBR (GI) / port: 1
Recept: 878 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 27%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 5%
Vatten 0.5 dl 0%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 5%
Strösocker 1.0 msk 6%
Smör kallt 100.0 gram 83%
Persilja finhackad 2.0 msk 0%
Kockskolan:
Om smörsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Finhacka persilja.
- Reducera: Häll fond, vatten, socker och citronsaft i en stekpanna på medelvärme. Koka upp under omröring. Låt småkoka till halv mängd.
- Montera: Vispa ner smör klickvis, en liten bit i taget på svag värme. Såsen skall hålla 40-50°C under tillredning. För hög värme får såsen att skära sig. Vispa samman väl innan nästa smörbit tillsätts. Läs mer > Om smörsåser.
- Tillsätt finhackad persilja.
- Såsen passar till stekt kött och fågel.
Kockens kommentar
Detta är en emulsionssås, det vill säga en sås där två ovänner förenas. I detta fallet binds vätska med fett genom vispning på svag värme. Läs mer > Om smörsåser.
Alternativ
Fler recept inom Smörsåser ¤
Liknande recept som Kalvsmörsås till stekt kött
-
Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brynt smör, beurre noisette (beurre noir)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel citronsmör till stekt fisk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre blanc Nantais ou Anjou, klassisk fransk ljus fisksås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Pernod Ricard, smörsås till kött
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Beurre citron, smörsås med citron
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Beurre au citroné, ett annat namn på hollandaise
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre rouge, röd smörsås till stekt kött
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel söt rödvinssmörsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörsås med fiskrom
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan