Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 82

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1964 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 5%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Aubergine 2.0 st stora 11%
Olivolja 0%
Köttfärsröra:
Lammfärs 400.0 gram 50%
Gul lök 2.0 styck 5%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Krossade tomater 400.0 gram 5%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 1%
Ostsås:
Mjölk 3.0 dl 9%
Vetemjöl 2.0 msk 3%
Ägg 2.0 styck 6%
Hårdost lagrad, riven 1.0 dl 8%
Tillval:
Kanel mald 2.0 krm Äts ej
Kockskolan:
Om ugnslagad köttfärs > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 200-225°C. Ugnen skall vara väl uppvärmd innan gräddning.
- Skala, hacka lök och vitlök. Skär aubergine i centimetertjocka skivor. Riv ost.
- Lök: Fräs lök och vitlök i matfett på medellåg värme i 5-10 minuter tills glansig, ej bränd.
- Köttfärs: Tillsätt köttfärs och stek några minuter under omröring tills färsen smulat sig och är genomstekt.
- Tomat: Tillsätt krossade tomater och puré. Låt småkoka 5-10 minuter. Smaka av med kryddor.
- Ostsås: Vispa ut mjöl i lite kall mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och koka på medel värme under vispning i cirka 5 minuter. Akta så att mjölken inte kokar över. Ta av från plattan. Vispa ner ägg. Tillsätt ost och kryddor. Ostsåsen får lite extra smak med lite kanel.
- Aubergine: Stek aubergine på medelhög värme i olja i en panna tills den fått lite brun färg.
- Varva aubergine, köttfärsröra och ostsås i en ungssäker form. Toppa med ostsås.
- Grädda mitt i ugnen i 30-45 minuter till fin yta.
- Garnera gärna moussaka med basilika och kanske med lite extra riven ost.
Kockens kommentar
Moussaka är en klassisk maträtt från Mellanöstern och Balkanhalvön, särskilt i Turkiet (musakka) och Grekland baserad på aubergine och/eller potatis. Det finns olika varianter till exempel med zucchini, morötter och potatis.
Alternativ
Fler recept inom Färsrätt i ugn
Liknande recept som Grekisk moussaka, auberginegratäng
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding, klassisk svensk husmanskost
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cottage pie, engelsk nötfärspaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grekisk moussaka, auberginegratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frittata med färs och paprika
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kålpudding med ris och rårörda lingon
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kålruletter, norska kåldolmar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pastejig köttfärslimpa med svamp
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan