Sjötunga i smörsås med pressad potatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sjötunga i smörsås med pressad potatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Sjötunga filé

600.0 

gram

Salt och peppar

 

 

Matfett till stekning

2.0 

msk

Persilja till garnering

 

 

 

Sås:

 

Gul lök

0.5 

styck

Vatten

2.5 

dl

Fiskfond koncentrerad

1.5 

msk

Smör kallt

75.0 

gram

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Sugar snaps

200.0 

gram

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Mâcon-Villages Chardonnay

Torrt friskt vitt vin
Pris: 75 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 471

GBR (GI) / port: 7

Recept: 1886 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 458 gram)

Ingredienser

Visa:

Sjötunga filé 600.0 gram 29%

Salt och peppar 0%

Matfett till stekning 2.0 msk 10%

Persilja till garnering 0%

 

Sås:

Gul lök 0.5 styck 1%

Vatten 2.5 dl 0%

Fiskfond koncentrerad 1.5 msk 3%

Smör kallt 75.0 gram 29%

Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 28%

Sugar snaps 200.0 gram 4%

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 225ºC.
  2. Skala och finhacka lök. Ansa bönor. Finhacka persilja.
  3. Skala och koka potatis.
  4. Sås: Hetta upp matfett i en kastrull på medelhög värme. Fräs löken mjuk och glansig utan att bränna i några minuter. Tillsätt vatten+fond och låt koka upp. Klicka ner kallt smör under stark vispning. Smaksätt med citron och salt. Sila såsen. 
  5. Smöra en ugnsform och lägg i filéerna. Sätt in i ugn cirka 5 min, tills genomkokt. Värm tallrikar i ugnen.
  6. Koka bönorna i lättsaltat vatten i ett par minuter (tills de är al dente).
  7. Pressa potatisen med potatispress. Salta lätt. Garnera med persilja.

Kockens kommentar

Receptet är användbart för alla plattfiskar.

Fler recept inom Ugnslagad vitfisk

Liknande recept som Sjötunga i smörsås med pressad potatis