Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 205

Kcal / portion: 1225

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4900 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 15%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Duva (el. ripa) 2.0 styck 31%
Sidfläsk rökt (el. bacon) 8.0 skivor 32%
Enbär } 10.0 styck 0%
Katrinplommon 6.0 styck 3%
Smör till stekning 1.0 msk 2%
Sås:
Steksky 1.5 dl 2%
Vatten 1.5 dl 0%
Grädde 2.0 dl 15%
Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%
Vindruvor 20.0 styck 4%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 11%
Mjölk 1.0 dl 1%
Smör normalsaltat 1.0 msk 2%
Kockskolan:
Så möras vildfågel > Äts ej
Så tillagas skogsfågel > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Duvan skall vara mörad (läs mer > Så möras vildfågel), ansad och urtagen (läs mer > Så ansas fågel). Butiksköpt är klar att tillredas.
- Salta och peppra fågeln invändigt och utvändigt. Lägg späck eller bacon ovanpå. Bind ihop benen med snöre.
- Skålla vindruvor (doppa i hett vatten kort stund). Skala och ta helst bort kärnorna.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet. Pressa eller mosa. Tillsätt lite mjölk och smör.
- Hetta upp matfett i gryta och bryn fågeln runt om till lätt bränd yta. Häll på lite vatten som täcker botten. Tillsätt krossade enbär och katrinplommon.
- Efterstek under lock på medellåg värme i 15-20 minuter. Tillsätt lite vatten vid behov. Ta ur och låt fågeln vila en stund.
- Sås: Sila och mät upp steksky. Vispa ner vatten och grädde. Låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt druvorna. Smaka av med fond, salt och peppar. Tillsätt lite stärkelsemjöl för tjockare sås och låt småkoka 3 minuter.
Kockens kommentar
Vildfågel är goda som unga. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. Dessa kan användas till soppor, raguer och frikasséer (läs mer > Så tillagas skogsfågel. Som alternativ till vindruvor kan man tillsätta lite vinbärsgelé i såsen. Läs mer om duvor, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Vild skogsfågel
Liknande recept som Bräserad duva eller ripa
-
Honungsvaktel med citronpotatis
Tid: 45 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles Farcies au Foie Gras - gåsleverfylld vaktel
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt duvbröst på salladsbädd
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad duva eller ripa
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad duva med chianti bruschetta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ripor i gryta på klassiskt norskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Morkulla pannstekt på brödkrutong
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse au fumet, flamberad morkulla
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman