För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Helstekt duva eller ripa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Duva (el. ripa)

2.0 

styck

Sidfläsk rökt (el. bacon)

8.0 

skivor

Enbär }

10.0 

styck

Katrinplommon

6.0 

styck

Smör till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Hushållssnöre

 

 

 

Sås:

 

Steksky

1.5 

dl

Vatten

1.5 

dl

Grädde

2.0 

dl

Matlagningsmjöl

1.0 

msk

Vindruvor

20.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Mjölk

1.0 

dl

Smör normalsaltat

1.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Leffe Brune

Mörk medium ale
Pris: 18 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 195

Kcal / portion: 1106

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4426 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 14%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 566 gram)

Ingredienser

Visa:

Duva (el. ripa) 2.0 styck 30%

Sidfläsk rökt (el. bacon) 8.0 skivor 36%

Enbär } 10.0 styck 0%

Katrinplommon 6.0 styck 3%

Smör till stekning 1.0 msk 2%

Salt och peppar 0%

Hushållssnöre %

 

Sås:

Steksky 1.5 dl 2%

Vatten 1.5 dl 0%

Grädde 2.0 dl 16%

Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%

Vindruvor 20.0 styck 5%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 12%

Mjölk 1.0 dl 1%

Smör normalsaltat 1.0 msk 2%

Tillagning (1 tim )

  1. Salta och peppra fågeln invändigt och utvändigt. Lägg späck eller bacon ovanpå. Bind ihop benen med snöre.
  2. Skålla vindruvor (doppa i hett vatten kort stund). Skala och ta helst bort kärnorna.
  3. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet. Pressa eller mosa. Tillsätt lite mjölk och smör.
  4. Hetta upp matfett i gryta och bryn fågeln runt om till lätt bränd yta. Häll på lite vatten som täcker botten. Tillsätt krossade enbär och katrinplommon.
  5. Efterstek under lock på medellåg värme i cirka 30 minuter. Tillsätt lite vatten vid behov. Ta ur och låt fågeln vila en stund. 
  6. Sås: Sila och mät upp steksky. Vispa ner vatten och grädde. Låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt druvorna. Smaka av med fond, salt och peppar. Tillsätt lite stärkelsemjöl för tjockare sås och låt småkoka 3 minuter.

Kockens kommentar

Vildfågel är goda som unga. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. Dessa kan användas till soppor, raguer och frikasséer. Som alternativ till vindruvor kan man tillsätta lite vinbärsgelé i såsen.

Passar till

Stekt svamp

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Vildfågel

Liknande recept som Helstekt duva eller ripa