Klassisk hemlagad glögg - glödgat vin
Hemlagad glögg på gammaldags sätt är en trevlig syssla inför julen. Kanske som en jultradition att utföra med nära och kära.
Arbetsmoment:
>> Så lagar du hemlagad glögg
Ingredienser
Rött fylligt vin 7.0 flaskor
Brännvin (okryddat) 1.0 flaska
Konjak/brandy 0.5 flaska
Strösocker 500.0 gram
Bitsocker hårt 250.0 gram
Russin 125.0 gram
Pomeransskal 2.0 styck
Kanelstång 10 cm 3.0 styck
Kardemumma krossad 1.0 tsk
Kryddnejlika 10.0 styck
Kastrull > 10.0 liter
Skapat av
Anders, Kockskolan
Tillagning
- Häll vin och brännvin i kastrullen.
Ytan skall ligga max 5 cm under kanten.
Tillsätt kryddor, russin och strösocker.
Tips: Lägg kryddorna i en åtknuten "tubgas" (finns på Apotek), så kan russinen senare används till en tårta. - Värm upp till 67°C. Aldrig över 70 grader!
Värm under lock, så går det fortare.
Ta av kastrull och ställ på säkert underlag och med fritt utrymme ovanför (ej under fläkt). - Fördela bitsockret på ett metallgaller.
Tillsätt konjak i kastrullen och tänd på.
Placera gallret med sockret ovanför och låt elden bränna ner sockret. Släck med lock.
Vill det inte brinna, värm ytterligare på spisen. Brinner det dåligt, tillsätt lite extra brännvin. Avstånd vätska galler = ca 5 cm. - Smaka av. Tillsätt eventuellt mer socker.
Ställ kastrullen att svalna i kallt vattenbad.
Tappa på flaskor och korka igen.
Glögg serveras varm med skållad/skalad mandel och russin. Alkoholhalt ca 18%.
Kostnad cirka 115 kr per flaska.
Kockens kommentar
Läs mer: Så lagar du hemlagad glögg
Glögg, som förr hette glödg, är en förkortning av "glödgat (bränn-)vin", vilket kommer sig av den metod som vinet framställdes på.
Barn bör ej finnas i köket, när man tillreder glögg, pga risken för skållning och pga starka spritångor. Alkohol förångas vid 78,3 grader. Inandning av ångorna ger berusningseffekt.
Tips: Lägg de tomma vinflaskorna i hett vatten en stund. Pilla sedan bort etiketterna och sätt på egna etiketter. Bra gåbortspresent.
ALTERNATIV
Fler drinkrecept inom Varma vindrinkar
Liknande recept som Klassisk hemlagad glögg - glödgat vin
-
Klassisk hemlagad glögg - glödgat vin
Hemlagad glögg på gammaldags sätt är en trevlig syssla inför julen. Kanske som en jultradition att utföra med nära och kära.
Arbetsmoment:
>> Så lagar du hemlagad glögg -
Glühwein
Glühwein är tysktalande länders motsvarighet till nordbornas glögg.
Glühwein dricks liksom glögg varm,
vanligen vintertid och i synnerhet till jul. -
Rise & Fall
Het dryck med smak av kanel och äpple (eller päron), som gör susen för kropp och själ kalla, ruggiga dagar.
-
Åsas enkla glüwein
Osötad glüwein är ett alternativ till glögg om man vill undvika socker och sötma.
-
Negus
Denna varma portvinssouer har tillagats på restaurang Marie Laveau i Stockholm.
En variant av glüwein m.a.o. -
Varm apelsinglögg
Vitvinsglögg med apelsinsmak av Tina Nordström. -
X-Pearience Åre!
Häpp, häpp, häpp!!!
-
Hemlagad glögg - snabbvarianten