Klassisk hemlagad glögg - glödgat vin

Klassisk hemlagad glögg - glödgat vin

Hemlagad glögg på gammaldags sätt är en trevlig syssla inför julen. Kanske som en jultradition att utföra med nära och kära.

Arbetsmoment:
>> Så lagar du hemlagad glögg

Lägg till ingredienser

Sats (8 flaskor): 1

Rött fylligt vin

7.0 

flaskor

Brännvin (okryddat)

1.0 

flaska

Konjak/brandy

0.5 

flaska

Strösocker

500.0 

gram

Bitsocker hårt

250.0 

gram

Russin

125.0 

gram

Pomeransskal

2.0 

styck

Kanelstång 10 cm

3.0 

styck

Kardemumma krossad

1.0 

tsk

Kryddnejlika

10.0 

styck

 

Kastrull >

10.0 

liter

Nätgaller >

 

 

Tratt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ingredienser

Rött fylligt vin 7.0 flaskor

Brännvin (okryddat) 1.0 flaska

Konjak/brandy 0.5 flaska

Strösocker 500.0 gram

Bitsocker hårt 250.0 gram

Russin 125.0 gram

Pomeransskal 2.0 styck

Kanelstång 10 cm 3.0 styck

Kardemumma krossad 1.0 tsk

Kryddnejlika 10.0 styck

Kastrull > 10.0 liter

Nätgaller >

Tratt >

Bild saknas
Skapat av
Anders, Kockskolan

Tillagning

  1. Häll vin och brännvin i kastrullen.
    Ytan skall ligga max 5 cm under kanten.
    Tillsätt kryddor, russin och strösocker.

    Tips:
    Lägg kryddorna i en åtknuten "tubgas" (finns på Apotek), så kan russinen senare används till en tårta.

  2. Värm upp till 67°C. Aldrig över 70 grader!
    Värm under lock, så går det fortare.
    Ta av kastrull och ställ på säkert underlag och med fritt utrymme ovanför (ej under fläkt).

  3. Fördela bitsockret på ett metallgaller.
    Tillsätt konjak i kastrullen och tänd på.
    Placera gallret med sockret ovanför och låt elden bränna ner sockret. Släck med lock.

    Vill det inte brinna, värm ytterligare på spisen. Brinner det dåligt, tillsätt lite extra brännvin. Avstånd vätska galler = ca 5 cm.

  4. Smaka av. Tillsätt eventuellt mer socker.
    Ställ kastrullen att svalna i kallt vattenbad.
    Tappa på flaskor och korka igen.

    Glögg serveras varm med skållad/skalad mandel och russin. Alkoholhalt ca 18%.
    Kostnad cirka 115 kr per flaska.

Kockens kommentar

Läs mer: Så lagar du hemlagad glögg

Glögg, som förr hette glödg, är en förkortning av "glödgat (bränn-)vin", vilket kommer sig av den metod som vinet framställdes på.

Barn bör ej finnas i köket, när man tillreder glögg, pga risken för skållning och pga starka spritångor. Alkohol förångas vid 78,3 grader. Inandning av ångorna ger berusningseffekt.

Tips: Lägg de tomma vinflaskorna i hett vatten en stund. Pilla sedan bort etiketterna och sätt på egna etiketter. Bra gåbortspresent.

ALTERNATIV

Glögg - snabbvarianten

Glögg på granatäpple

Fler drinkrecept inom Varma vindrinkar

Liknande recept som Klassisk hemlagad glögg - glödgat vin