Hemlagad glögg - snabbvarianten
Ingredienser
Rött fylligt vin 1.0 flaska
Kanelstång 5 cm 1.0 styck
Kardemummakärnor 6.0 styck
Kryddnejlika 4.0 styck
Pomeransskal 1.0 styck
Vatten 0.5 dl
Strösocker 0.7 dl
Tillval:
Brännvin (okryddat) 10.0 cl
Konjak/brandy 5.0 cl
Tillbehör:
Alternativt:
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
- Lägg kryddor i en kastrull och häll på vatten. Koka upp. Sänk temperaturen.
Tillsätt socker och rör om tills det smält.
Låt gärna stå en stund. Sila bort kryddor. - Häll vinet i en kastrull och tillsätt lagen.
Är glögglagen kryddstark kan det vara bra att tillsätta lite i taget och smaka av. - Tillsätt brännvin och konjak om starkare glögg önskas.
- Värm upp glöggen till 67°C. Aldrig över 70 grader, för då försvinner alkoholen snabbt.
- Servera glöggen varm med russin och sötmandel (helst skållad).
Kockens kommentar
I brist på pomeransskal kan man använda skall av apelsin, eller strunta i denna ingrediens. Mängd kryddor, socker och alkohol varieras enligt egen smak.
Ännu enklare: Köp färdig kryddmix.
Allra enklast: Köp glöggkoncentrat och blanda med vatten eller vin och spetsta med brännvin och konjak enligt egen smak.
Skållad mandel: Koka upp vatten i en kastrull.
Häll i sötmandel och vänta en kort stund.
Häll bort vattnet. När du kan ta i de heta mandlarna trycker du bort skalet mellan tummen och pekfingret.
Glögg smaksätts på allehanda sätt, t.ex. med lite ingefära, vaniljstång, apelsinjuice, eller sherry. Kanel, kryddnejlikor och kardemumma är dock nästintill ett måste.
ALTERNATIV
Fler drinkrecept inom Varma vindrinkar
Liknande recept som Hemlagad glögg - snabbvarianten
-
Klassisk hemlagad glögg - glödgat vin
Hemlagad glögg på gammaldags sätt är en trevlig syssla inför julen. Kanske som en jultradition att utföra med nära och kära.
Arbetsmoment:
>> Så lagar du hemlagad glögg -
Glühwein
Glühwein är tysktalande länders motsvarighet till nordbornas glögg.
Glühwein dricks liksom glögg varm,
vanligen vintertid och i synnerhet till jul. -
Rise & Fall
Het dryck med smak av kanel och äpple (eller päron), som gör susen för kropp och själ kalla, ruggiga dagar.
-
Åsas enkla glüwein
Osötad glüwein är ett alternativ till glögg om man vill undvika socker och sötma.
-
Negus
Denna varma portvinssouer har tillagats på restaurang Marie Laveau i Stockholm.
En variant av glüwein m.a.o. -
Varm apelsinglögg
Vitvinsglögg med apelsinsmak av Tina Nordström. -
X-Pearience Åre!
Häpp, häpp, häpp!!!
-
Hemlagad glögg - snabbvarianten