Hemlagad glögg på gammaldags sätt är en trevlig syssla inför julen. Kanske som en jultradition med nära och kära. Hemmagjord glögg är också en trevlig gåbortpresent.
Viktigt!
Barn bör ej finnas i köket, när man tillreder glögg, pga risken för skållning och pga starka spritångor.
INGREDIENSER 8 flaskor
7 flaskor rött fylligt vin (75cl)
1 flaska okryddat brännvin (70cl)
1 halv flaska konjak/brandy (35cl)
500 gram strösocker
250 gram bitsocker
125 gram russin
2 st pomeransskal
3 st kanelstänger (10 cm)
1 tsk kardemumma (hel)
10 st kryddnejlikor
Tillbehör: Kastrull (8-10 liter), Nätgaller, Tratt
1. Häll vin och brännvin i kastrullen.
Tillsätt kryddor, russin och strösocker.
Värm upp till 67°C. Aldrig över 70 grader!
Värm under lock, så går det fortare.
Ta av kastrullen och ställ på säkert underlag
och fritt ovanför (ej under fläkt).
2. Fördela bitsockret på ett metallgaller.
Häll konjak i kastrullen och tänd eld.
Placera gallret med sockret ovanför och låt
elden bränna ner sockret. Släck med lock.
Avstånd mellan vätska och galler ska vara ca 5 cm.
Vill det inte brinna, värm ytterligare på spisen.
Brinner det dåligt, tillsätt lite extra brännvin.
3. Smaka av. Tillsätt ev. mer socker.
Ställ kastrullen att svalna i kallt vattenbad.
Häll över glöggen (utan kryddor) med skopa och tappa på flaskor.
Tips: Lägg de tomma vinflaskorna i hett vatten en stund.
Pilla sedan bort etiketterna och sätt på egna etiketter.
Glögg serveras het med russin och skållad mandel.
Annonser