Den användarvänliga kokboken

Gastro/Ordbok | Företagsinfo | Annonsera

Hemlagad glögg på gammaldags sätt är en trevlig syssla inför julen. Kanske som en jultradition med nära och kära. Hemmagjord glögg är också en trevlig gåbortpresent.

 

1. Häll vin och brännvin i kastrullen.
Tillsätt kryddor, russin och strösocker.

Värm upp till 67°C. Aldrig över 70 grader!
Värm under lock, så går det fortare.
Ta av kastrullen och ställ på säkert underlag
och fritt ovanför (ej under fläkt).

 

2. Fördela bitsockret på ett metallgaller.
Häll på konjak och tänd eld på vätskeytan.
Placera gallret med sockret ovanför och låt
elden bränna ner sockret. Släck med lock.
Avstånd mellan vätska och galler ska vara ca 5 cm.

Vill det inte brinna, värm ytterligare på spisen.
Brinner det dåligt, tillsätt lite extra brännvin.

 

3. Smaka av. Tillsätt ev. mer socker.
Ställ kastrullen att svalna i kallt vattenbad.
Häll över glöggen (utan kryddor) med skopa och tappa på flaskor.

Tips: Lägg de tomma vinflaskorna i hett vatten en stund.
Pilla sedan bort etiketterna och sätt på egna etiketter.

Glögg serveras het med russin och skållad mandel.

INGREDIENSER 8 flaskor

Rött fylligt vin (75cl)

7,0 

flaskor

Okryddat brännv. (70cl)

1,0 

flaska

Konjak/brandy (70cl)

0,5 

flaska

Strösocker

500,0 

gram

Bitsocker

250,0 

gram

Russin

125,0 

gram

Pomeransskal

2,0 

styck

Kanelstång (10 cm)

3,0 

styck

Kardemumma (hel)

1,0 

tsk

Kryddnejlika

10,0 

styck

 

 

 

Tillbehör

 

 

Kastrull (8-10 liter)

Nätgaller

Tratt

 
KOMMENTAR

Barn bör ej finnas i köket, när man tillreder glögg, pga risken för skållning och pga starka spritångor.

Skålla mandel: Lägg sötmandel i kokande vatten någon minut. Ta ur och låt dem svalna. Kläm bort skalet genom att pressa mandeln mellan fingrarna.

Glögg, som förr hette glödg, är en förkortning av "glödgat (bränn-)vin", vilket kommer sig av den metod som vinet framställdes på.