Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 370

Kcal / portion: 110

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1652 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 26%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smördegsplattor fryst 1.0 förp. 96%
Ägg till pensling 1.0 styck 4%
Kockskolan:
Om piroger > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 15 min )
- Smördeg finns att köpa i handeln, antingen frysta plattor (5st 10x30cm) eller kyld (25X45cm). Tina plattor, men se till att de är kylskåpskalla innan beredning.
- Förbered fyllning: Det mesta passar - smörstekt svamp, rökt lax, finskuret kött, ost med mera. Se förslag via länkar nedan. Fyllningen bör vara kall.
- Sätt ugnen på 225ºC.
- Vispa ut ägg i kopp med en skvätt vatten.
- Kavla ut degplattorna lite tunnare och dela varje platta i 3 kvadrater (alternativt stansa ut rundlar).
- Lägg på 1 msk kall fyllning på varje pirog. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik ihop till trekanter (eller halvmånar). Tryck till kanterna med gaffel. Lägg in pirogerna i kylskåpet i avvaktan på gräddning.
- Lägg pirogerna på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla pirogerna med ägg utvispat med en skvätt vatten.
- Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter till fin färg.
- Serveras nygräddade. Passar som smårätt, drinktilltugg, till soppa eller dylikt.
Kockens kommentar
Piroger kan göras på många sätt med olika degar och fyllas efter tycke och smak. Läs mer > Så lagas piroger. Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.
Fyllningar till pirog
Fler recept inom Piroger
Liknande recept som Fraspirog med smördeg - grundrecept
-
Piroger med jäsdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med pajdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cornish pasty - piroger från Cornwall
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågpiroger - grundrecept
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Karelska piroger, finska rågpiroger
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatispiroger - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pierogi, kokta polska piroger
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med filodeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med smördeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med spenat och feta
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan