Latin: Glycine max

Engelsk översättning soy beans

Fransk översättning haricots de soja

Italiensk översättning fagioli della soia

Tysk översättning Sojabohnen

Spansk översättning habas de la soja

Soja (Glycine max) är en meterhög ärtväxt med härkomst från Asien där en vild variant förekommer. Den odlade sorten som benämns (L.) Merr. förekommer i flerra varianter och har spritts till andra länder t.ex. till Australien. Soja är den gröda som ger mest näring per odlad ytenhet.

Örten är rikt grenig, får violetta blommor och håriga ärtbaljor cirka 5 cm långa innehållande 3-4 frön. Omogna frön är gröna och benämns edamame om de skördas i detta stadium (se > Edamame). Frukten mognar till torra små frön med hårt skal, vanligen runda och ljust beiga, men bruna, svarta eller brokigt färgade frön förekommer.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade = 70 gram = cirka 175 gram när kokt (3 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 60 gram.
  • Smak: Mild bönsmak.
  • Alternativ vara: Kikärter, röda bönor.
  • Försäljning/säsong: Sojabönor säljs torkade eller färdigkokta på burk året om. Förekommer även som färskfrysta, se > Edamame sojabönor.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Öppnad konserv klarar 3-5 dagar i kylskåp. Undvik förvaring i burken, häll helst över i burk med lock.
  • Portionsberäkning: 2 dl torkade bönor per portion om tillbehör till mat (275 gram burk), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa/näring: Sojabönan är proteinrik och i synnerhet fettrik och därmed energirik, vilket gör den till en viktig basföda i många asiatiska länder. Fetthalten i torkade och kokta sojabönor är cirka 6%, Kcal 128 (i andra bönor cirka 1% och Kcal 108). Det är en god ersättare för animalisk föda (kött) och därför en viktig proteinkälla för vegeterianer. Färska och kokta bönor innehåller 10-15% protein, vilket kan jämföras med andra bönor cirka 8% och med korv som håller 10-20%. Dessutom är soja mineralrik och fri från gluten. Allergi mot sojaprotein förekommer, men är relativt ovanlig. Mindre än 1% drabbas. Läs mer > Sojaproteinallergi.


SÅ ANVÄNDS SOJABÖNOR

Kokta sojabönor passar i sallader, grytor liknande andra bönor. Kokta kan de mosas eller malas till bönröror och stekas till vegetariska biffar. Sojabönor används flitigt i asiatisk matlagning. Av bönorna pressas sojaolja och de mals till sojamjöl. Av kokta jästa bönor framställs sojasås ("soja"), sojabönsås eller bönpasta till exempel misopasta. Andra sojaprodukter är bland annat sojamjölk och sojaost (tofu). Rostade bönor serveras som snacks.


SÅ TILLAGAS SOJABÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor. 

Koka torkade sojabönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt stormkoka i 10 minuter för att minimera ohälsosamma lektiner. Sätt ner värmen och låt sjuda under lock i totalt 1,5-2 timmar tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: Blötlagda kokas i 1,5-2 timmar. Burkbönor: Uppvärmning.

Läs mer

Gröna sojabönor

Sojaproteinallergi

Kikärter

Röda bönor

Sojabönolja

Sojamjöl

Om soja, färdig sojasås

tofu

Om miso, färdig misopasta

Sojadryck

Färdig sojabönsås, sojapasta

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Sojabönor

Det finns 7 recept med Sojabönor