(Sojabönor, sojaböna 1. tempe)
Latin: Glycine, Glycine max
soybeans, soy bean, soya bean 1. tempeh
haricots de soja, soya 1. tempeh
fagioli di soia, soja 1. tempeh
Sojabohnen 1. tempeh
habas de soya, soja 1. tempeh
Sojabönor (Glycine) är biologiskt ett släkte inom familj Ärtväxter (läs mer Om ärtväxter). Släktet består av 10-15 arter med ursprung från Ostasien (Kina, sydöstra Ryssland. Japan och Korea). Växer vild främst i Australien. Mest känd och odlad är arten Glycine max benämnd sojaböna, som alltså inte tillhör släktet Bönor (läs mer > Om bönor). Sägs bara "soja" brukar man inte avse sojabönan utan vanligen den asiatiska sås som tillreds av bönorna. Se film, klicka på "Outdoors" under bilden ovan.
SOJABÖNA
Soja är en ettårig markliggande eller upprättstående växt som kan bli 2 meter hög. Örten är rikt grenig, får violetta blommor och håriga bönbaljor 3-8 centimeter långa innehållande 2-4 frön. Omogna frön är gröna och mjuka, mogna blir vanligen beigea med hårt skal, men bruna och svarta förekommer också. Fröna är vanligen små och runda, men till exempel edamames är ovala och större (läs mer > Edamamebönor). Det finns ett flertal sortvarianter. Sojabönan är en speciell och mycket användbar gröda, på gott och ont.
Näring: Sojabönan är proteinrik och i synnerhet fettrik och därmed energirik, vilket gör den till en viktig basföda i många länder. Färska och kokta bönor innehåller 10-15% protein, vilket kan jämföras med andra bönor cirka 8% och med korv som håller 10-20%. Fetthalten i torkade och kokta sojabönor är cirka 6%, Kcal 128 (i andra bönor cirka 1% och Kcal 108).
Hälsa: Soja är en god ersättare för animalisk föda (kött) och därför en viktig proteinkälla för vegetarianer. Dessutom är soja mineralrik och fri från gluten. Allergi mot sojaprotein förekommer, men är relativt ovanlig. Mindre än 1% drabbas. Läs mer > Sojaproteinallergi.
Odla: Sojabönor liksom många andra baljväxter fångar upp kväve ur luften tack vare samverkande bakterier. Tillför kväve till jorden vid växelbruk (läs mer > Växelbruk). Tack vare att soja är energirik är det den gröda som ger mest näring per odlad ytenhet. Läs mer > Produktion sojabönor.
Miljö: Odling av sojabönor har 8-dubblats under 50-årsperioden 1970-2020 och är tillsammans med oljepalmer (palmolja) den främsta orsaken till avverkning av tropiska regnskogar. Se vad Greenpeace anser om detta via länk nedan. Det mesta används som djurfoder främst till nötdjur (kor) och på 2000-talet allt mer till biobränsle. Endast en ringa del, mindre än 10%, används till människoföda.
SÅ ANVÄNDS SOJABÖNOR
Sojabönor används främst till djurfoder och biobränsle. Som föda används de som andra bönor färska (edamame) eller torkade. Sojaproteinet är relativ värmestabilt vilket tillåter tillagning i hög värme vilket behövs vid framställning av tofu och andra sojaprodukter. Klassiskt är att fermentera (jäsa) kokt soja och använda det till sås och annat.