Långkornigt parboiled ris

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Långkornigt vitt matris

(långkornigt snabbris, Så tillagas långkornigt ris)

Engelsk översättning long-grained rice, parboiled rice, converted rice

Fransk översättning riz à longs grains

Italiensk översättning riso a chicci longhi

Tysk översättning langkörniger Reis

Spansk översättning arroz de grano largo

Långkornigt vitt ris är ett polerat ris, det vill säga risets ytterskal har avlägsnats och "silverhinnan" har polerats bort. Kvar blir den vita fruktkärnan/frövitan (läs mer > Om ris). Det finns också opolerat ris vilket benämns råris eller fullkornsris (läs mer > Råris, fullkornsris). Det mesta av det långkorniga polerade riset som köps i Sverige är så kallat "parboiled rice" från USA (läs mer > Om ris). Mest kända varumärke är Uncle Ben´s. Asiatiskt långkornigt vitt ris ökar dock sina marknadsandelar allt mer. Parboiled ris är svagt gulbeige. Det finns också långkornigt vitt snabbris med kort tillagningstid (5 minuter), men det är klibbigare och inte lika gott (läs mer > Om ris).

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
    Ris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~ 3,8 dl kokt luftigt ris. 1 dl kokt ris ~0,25 dl okokt.
  • Näringsberäkning: Vattenupptaget när ris kokas beräknas automatiskt i Kunskapskokbokens system. Ange därför inte vattenmängd i receptet, eller markera detta med "Äts ej". I annat fall räknas vattenmängd dubbelt, vilket ger felaktiga portions- och näringsvärden. Läs mer > Vattenreduktion, vattenabsorption.
  • Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger cirka 3.8 dl kokt ris (~240 gram, ~275 Kcal) utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Karaktär: Som regel fast konsistens när tillagat, ej klibbigt. Snabbris är något klibbigare.
  • Smak: Neutral.
  • Alternativ vara: Annat långkornigt vitt ris.
  • Försäljning: Långkornigt vitt ris är det vanligaste förekommande riset i butik. Ofta som private brand (butikskedjans märke). Dominerande leverantörsmärke är Uncle Ben´s. Säljs vanligen i en-kilos förpackning, men 0,5-, 2- och 3-kilos förekommer också.  Förekommer som 5-, 10- och 20-minuters ris. Så kallade boil-in-bagris (läs mer > Om ris) är också vanligt, däremot är ekologiskt långkornigt ris sällsynt förekommande i svenska butiker.
  • Jämförpris: Mycket lågt pris, något av det billigaste tillbehöret till mat man kan välja, billigare än potatis (läs mer > Om prisjämförelser). Inköpspris 10-30 kr/kilo. Boil-in-bag och ekologiskt 50-70 kr/kg. Tillagat pris: 5-10 kr/kg. Boil-in-bag och ekologiskt runt 20 kr/kg. Förpackningsstorleken påverkar priset. Skillnaden mellan 1 och 2 kilo brukar inte vara så stor, medan 1/2-kilos ofta är dyrköpt och 3-kilos är lågpris. 
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Hälsa: Polerat ris är näringsfattigare än fullkornsris, och anses därför mindre nyttigt än opolerat fullkornsris. Å andra sidan brukar mängden arsenik vara lägre (läs mer > Om ris).


SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS VITT LÅNKKORNIGT MATIRIS

Långkornigt ris används huvudsakligen som matris - som tillbehör eller som grund i en sallad. Passar till all slags mat.

  • Sköljning: Skölj riset väl i ljummet vatten innan kokning, gärna flera gånger. Ju bättre man sköljer desto fastare blir riset. Låt rinna av. Blanda ris med lika delar vatten eller buljong när det skall kokas. Salta lätt.
  • Blötläggning: Alternativt kan riset blötläggas för att korta koktiden. Blötlägg riset 30 minuter eller mer i ljummet vatten. Byt vatten några gånger tills det inte längre är grumligt. Låt rinna av. Blanda 1,5 dl vatten eller buljong per deciliter ris. Vätskan skall täcka riset med knappt 1 centimeter. Salta lätt.
  • Koka: Koka upp på medelhög värme. Rör om. Sänk sedan till mycket låg värme och låt riset sedan sjuda under lock utan att röra om. Allt vatten bör ha kokat in i riset när det är klart. Kontrollera att riset inte kokar torrt. Tillsätt i så fall en skvätt hett vatten.
  • I rikligt med vatten: Man kan också tillaga i rikligt med vatten, vilket minskar risken att riset kokar torrt och bränns vid. Bränd smak kan inte döljas, utan då får man koka nytt. Vattenöverskottet silas bort när riset kokat klart.
  • Koktid: Sköljt ris sjudes i cirka 20 minuter, blötlagt ris i cirka 15 minuter. Låt gärna riset stå och dra 5 minuter i kastrull utan spisvärme. Se anvisning på förpackning. Snabbris sjudes i cirka 5-10 minuter.
  • Efterbehandling: Provsmaka. Är riset inte klart tillsätts lite vatten som får koka in i ytterligare någon minut under lock. Är det nästan färdigt, kan riset ligga kvar och efterkoka en stund på avstängd platta. Lyft sedan på locket och fluffa till riset försiktigt med en trägaffel. Servera.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09

Läs mer

Om ris

Så tillagas ris

Basmatiris (luftigt ris)

Jasminris (halvklibbigt)

Vattenreduktion, vattenabsorption

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Långkornigt vitt matris

Det finns 77 recept med Långkornigt vitt matris