Basmatiris (luftigt ris)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Basmatiris (luftigt ris)

(Så tillagas basmatiris)

Engelsk översättning basmati rice

Fransk översättning riz basmati

Italiensk översättning riso basmati

Tysk översättning Basmatireis

Spansk översättning arroz basmati

Basmati (hindu = doftande) är ett långkornigt polerat (vitt) ris, det vill säga risets ytterskal har avlägsnats och "silverhinnan" har polerats bort. Kvar blir den vita fruktkärnan/frövitan (läs mer > Om ris). Det är ett lätt och luftigt ris som inte klibbar. Anses av många som det godaste matriset. Det finns flera varianter av basmati.  

Odling/produktion: Riset odlas främst i Indien och Pakistan som tillsammans står för huvuddelen världshandeln med varan. Indien står för 65% och delstaten Haryana väster om Delhi svarar för 60% av Indiens produktion. Basmati produceras även i andra länder mest för inhemsk konsumtion. Riset är utöver hemländerna särskilt populärt i Mellan Östern. Basmati är dyrare än annat ris, varför det fuskas en hel del med inblandning av annat billigare ris. 

  • Vikt/omvandling: 1 dl okokt ris = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl. Ris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~5 dl luftat kokt ris. 1 dl kokt luftat ris motsvarar 0,2 dl okokt.
  • Näringsberäkning: Vattenupptaget när ris kokas beräknas automatiskt i Kunskapskokbokens system. Ange därför inte vattenmängd i receptet, eller markera detta med "Äts ej". I annat fall räknas vattenmängd dubbelt, vilket ger felaktiga portions- och näringsvärden. Läs mer > Vattenreduktion, vattenabsorption.
  • Portionsberäkning: Beräkna 0,75 dl okokt ris per portion, vilket ger cirka 3,8 dl kokt luftat ris (~200 gram, ~240 Kcal) utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Karaktär: Lätt och luftigt, klibbar inte samman vid tillagning.
  • Smak: Aromatisk med lätt kryddig doft och smak.
  • Alternativ vara: Annat långkornigt vitt ris.
  • Försäljning: Vanligt förekommande i butik. Både ordinärt och ekologiskt. Finns ibland även som boil-in-bag och som fullkornvariant (läs mer > Råris, fullkornsris).
  • Jämförpris: Lågt pris som tillbehör till mat (läs mer > Om prisjämförelser), men samtidigt ett relativt dyrt ris, cirka dubbelt så dyrt som långkornigt ris. Varierande inköpspris 20-45 kr/kilo. Ekologiskt och boil-in-bag är dyrast. Tillagat pris: Ordinärt basmatiris 10-15 kr/kg. Ekologiskt 35-70 kr/kg. Boil-in-bag cirka 60 kr/kg tillagat pris.
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Hälsa: Polerat ris är näringsfattigare än fullkornsris, och anses därför mindre nyttigt. Å andra sidan brukar mängden arsenik vara lägre (läs mer > Om ris).


SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS BASMATIRIS

Basmati används huvudsakligen som matris - som tillbehör eller som grund i en sallad. Särskilt bra till indiska och orientaliska rätter.

  • Sköljning: Skölj riset väl i ljummet vatten innan kokning, gärna flera gånger. Ju bättre man sköljer desto fastare blir riset. Låt rinna av. Blanda ris med lika delar vatten eller buljong när det skall kokas. Salta lätt.
  • Blötläggning: Alternativt kan riset blötläggas för att korta koktiden. Blötlägg riset 30 minuter eller mer i ljummet vatten. Byt vatten några gånger tills det inte längre är grumligt. Låt rinna av. Blanda 1,5 dl vatten eller buljong per deciliter ris. Vätskan skall täcka riset med knappt 1 centimeter. Salta lätt.
  • Koka: Koka upp på medelhög värme. Rör om. Sänk sedan till mycket låg värme och låt riset sedan sjuda under lock utan att röra om. Allt vatten bör ha kokat in i riset när det är klart. Kontrollera att riset inte kokar torrt. Tillsätt i så fall en skvätt hett vatten.
  • I rikligt med vatten: Man kan också tillaga i rikligt med vatten, vilket minskar risken att riset kokar torrt och bränns vid. Bränd smak kan inte döljas, utan då får man koka nytt. Vattenöverskottet silas bort när riset kokat klart.
  • Koktid: Sköljt ris sjudes i cirka 20 minuter, blötlagt ris i cirka 15 minuter. Låt gärna riset stå och dra 5 minuter i kastrull utan spisvärme. Se anvisning på förpackning.
  • Efterbehandling: Provsmaka. Är riset inte klart tillsätts lite vatten som får koka in i ytterligare någon minut under lock. Är det nästan färdigt, kan riset ligga kvar och efterkoka en stund på avstängd platta. Lyft sedan på locket och fluffa till riset försiktigt med en trägaffel. Servera.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09

Läs mer

Om ris

Så tillagas ris

Långkornigt vitt matris

Vattenreduktion, vattenabsorption

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Basmatiris (luftigt ris)

Det finns 9 recept med Basmatiris (luftigt ris)