Jasminris (halvklibbigt)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Jasminris (halvklibbigt)

(Så tillagas jasminris)

Engelsk översättning jasmine rice

Fransk översättning riz jasmin

Italiensk översättning riso jasmine

Tysk översättning Jasmin Reis

Spansk översättning arroz jazmín

Jasminris är ett långkornigt polerat (vitt) ris, det vill säga risets ytterskal har avlägsnats och "silverhinnan" har polerats bort. Kvar blir den vita fruktkärnan/frövitan (läs mer > Om ris). Namnet jasmin syftar på jasminblommans vithet. Det är ett halvklibbigt ris med lätt parfymerad doft, som försvinner efter några månaders lagring. Finsmakare föredrar av denna anledning nyskördat jasminris. Det finns flera varianter av jasminris, bland annat en fullkornsvariant (läs mer > Råris, fullkornsris).

Odling/produktion: Riset odlas främst i Thailand, Kambodja, Laos och Vietnam.

  • Vikt/omvandling: 1 dl okokt = 95 gram. 100 gram = 1,05 dl. Ris suger åt sig vatten när det kokas.  1 dl okokt ris ger ~4 dl luftat kokt ris. 1 dl kokt luftat ris = 0,25 dl okokt.
  • Näringsberäkning: Vattenupptaget när ris kokas beräknas automatiskt i Kunskapskokbokens system. Ange därför inte vattenmängd i receptet, eller markera detta med "Äts ej". I annat fall räknas vattenmängd dubbelt, vilket ger felaktiga portions- och näringsvärden. Läs mer > Vattenreduktion, vattenabsorption.
  • Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger cirka 4 dl luftat kokt ris (~200 gram, ~230 Kcal) utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Karaktär: Halvklibbigt. Sköljt och blötlagt ris något mindre klibbigt.
  • Smak: Aromatisk med doft av popcorn. Mild, lätt sötaktig smak.
  • Alternativ vara: Annat långkornigt vitt ris.
  • Försäljning: Vanligt förekommande i butik. Både ordinärt och ekologiskt. Finns ibland även som boil-in-bag.
  • Jämförpris: Mycket lågt pris som tillbehör till mat (läs mer > Om prisjämförelser). Likvärdigt med långkornigt vitt ris. Inköpspris 15-30 kr/kilo, ekologiskt 30-50 kr/kg, boil-in-bag cirka 60 kronor. Tillagat pris: Ordinärt 5-10 kr/kg, ekologiskt 10-20 kr/kg och  boil-in-bag cirka 20 kronor. Förpackningsstorleken påverkar priset.
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Hälsa: Polerat ris är näringsfattigare än fullkornsris, och anses därför mindre nyttigt. Å andra sidan brukar mängden arsenik vara lägre (läs mer > Om ris).


SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS BASMATIRIS

Jasminris används främst som matris - som tillbehör eller som grund i en sallad. Särskilt bra till asiatiska wokrätter och till orientalisk mat.

  • Sköljning: Skölj riset i ljummet vatten innan kokning. Gärna flera gånger om man vill få ett mindre klibbigt ris. Låt rinna av. Blanda 1 del ris med 1,25 delar vatten eller buljong när det skall kokas. Se anvisning på paketet. Salta lätt.
  • Koka: Koka upp på medelhög värme. Rör om så att det inte fastnat i botten. Sänk sedan till mycket låg värme och låt riset sedan sjuda under lock utan att röra om mera. Allt vatten bör ha kokat in i riset när det är klart. Kontrollera att riset inte kokar torrt. Tillsätt i så fall en skvätt hett vatten. Har man en spis där det är svårt att hålla mycket låg temperatur, till exempel en gasspis, kan man lämpligen ångkoka riset (läs mer > ånga, ångkoka).
  • I rikligt med vatten: För ovana riskokare är det lätt hänt att man kokar torrt och bränner riset för att man har för hög värme. Bränd smak kan inte döljas, utan då får man koka nytt. För att undvika detta kan man tillaga i rikligt med vatten. Vattenöverskottet silas bort när riset kokat klart.
  • Koktid: Cirka 20 minuter efter uppkok. Låt riset sedan stå och dra 5 minuter i kastrull utan spisvärme. Se anvisning på förpackning.
  • Efterbehandling: Provsmaka. Är riset inte klart men torrkokt tillsätts lite vatten som får koka in i ytterligare någon minut under lock. Är det nästan färdigt, kan riset ligga kvar och efterkoka en stund på avstängd platta. Lyft sedan på locket och fluffa till riset försiktigt med en trägaffel. Servera.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09

Läs mer

Långkornigt vitt matris

Om ris

ångkoka

Så tillagas ris

Vattenreduktion, vattenabsorption

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Jasminris (halvklibbigt)

Det finns 15 recept med Jasminris (halvklibbigt)