 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Film: Naive Urban Gardener, mizuna
Mizuna, mibuna
(mizunakål, japansk kål, kyona, shui cai, mibuna)
Latin: Brassica rapa var. nipposinica/el. japonica
                 japanese mustard lettuce
                japanese mustard lettuce
              
                 mizuna, kyona laitue
                mizuna, kyona laitue
              
                 mizuna, kyona lattuga
                mizuna, kyona lattuga
              
                 Senfkohlsallat, mizuna, kyona
                Senfkohlsallat, mizuna, kyona
              
                 mizuna, kyona lechuga
                mizuna, kyona lechuga
              
Mizuna är biologiskt en sortvariant av arten rova tillhörande kålsläktet (läs mer > Om kål). Den liknar rucola. Den har odlats i Japan sedan urminnes tid, men härstammar sannolikt från Kina, där namnet är shui cai (på mandarinspråket). Se film, klicka på "Naive Urban" under bilden ovan.
- Smak: Smaken är mild, sötaktig med inslag av kål och senap.
- Alternativ vara: Tatsoiskott, senapsört, rucola.
- Försäljning/säsong: Säljs till och från året om i butik.
- Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Hållbar uppemot en vecka.
Mibuna är en variant med släta blad. Se film via länk nedan.
Odla: Mizuna kan odlas på friland, i växthus och i kruka på balkong eller inomhus. Direktsådd på friland juni-augusti för skörd juli-oktober. Läs mer > Odla minisallat.
SÅ ANVÄNDS MIZUNASALLAT
Det är de unga, flikiga/taggiga och späda bladen som används i sallader eller på annat sätt. Bladen är goda i nykokt pasta eller bräserad till wokad kyckling. Ingår i en klassisk sydfransk sallad vid namn mesclun (se dito recept).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10
Läs mer
Recept med Mizuna, mibuna
Det finns 1 recept med Mizuna, mibuna
- 
                
                    Mesclun, provensalsk primörsalladTid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                