
Fotograf/bild: Film: Naive Urban Gardener, mizuna
Mizuna, mibuna
(mizunakål, japansk kål, kyona, shui cai, mibuna)
Latin: Brassica rapa var. nipposinica/el. japonica
japanese mustard lettuce
mizuna, kyona laitue
mizuna, kyona lattuga
Senfkohlsallat, mizuna, kyona
mizuna, kyona lechuga
Mizuna är biologiskt en sortvariant av arten rova tillhörande kålsläktet (läs mer > Om kål). Den liknar rucola. Den har odlats i Japan sedan urminnes tid, men härstammar sannolikt från Kina, där namnet är shui cai (på mandarinspråket). Se film, klicka på "Naive Urban" under bilden ovan.
- Smak: Smaken är mild, sötaktig med inslag av kål och senap.
- Alternativ vara: Tatsoiskott, senapsört, rucola.
- Försäljning/säsong: Säljs till och från året om i butik.
- Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Hållbar uppemot en vecka.
Mibuna är en variant med släta blad. Se film via länk nedan.
Odla: Mizuna kan odlas på friland, i växthus och i kruka på balkong eller inomhus. Direktsådd på friland juni-augusti för skörd juli-oktober. Läs mer > Odla minisallat.
SÅ ANVÄNDS MIZUNASALLAT
Det är de unga, flikiga/taggiga och späda bladen som används i sallader eller på annat sätt. Bladen är goda i nykokt pasta eller bräserad till wokad kyckling. Ingår i en klassisk sydfransk sallad vid namn mesclun (se dito recept).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10
Läs mer
Recept med Mizuna, mibuna
Det finns 1 recept med Mizuna, mibuna
-
Mesclun, provensalsk primörsallad
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan