(mizunakål, japansk kål, kyona, shui cai, mibuna)
Latin: Brassica rapa var. nipposinica/el. japonica
japanese mustard lettuce
mizuna, kyona laitue
mizuna, kyona lattuga
Senfkohlsallat, mizuna, kyona
mizuna, kyona lechuga
Mizuna är biologiskt en sortvariant av arten rova tillhörande kålsläktet (läs mer > Om kål). Den liknar rucola. Den har odlats i Japan sedan urminnes tid, men härstammar sannolikt från Kina, där namnet är shui cai (på mandarinspråket). Se film, klicka på "Naive Urban" under bilden ovan.
Mibuna är en variant med släta blad. Se film via länk nedan.
Odla: Mizuna kan odlas på friland, i växthus och i kruka på balkong eller inomhus. Direktsådd på friland juni-augusti för skörd juli-oktober. Läs mer > Odla minisallat.
SÅ ANVÄNDS MIZUNASALLAT
Det är de unga, flikiga/taggiga och späda bladen som används i sallader eller på annat sätt. Bladen är goda i nykokt pasta eller bräserad till wokad kyckling. Ingår i en klassisk sydfransk sallad vid namn mesclun (se dito recept).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10