Latin: Beta vulgaris ssp. vulgaris var. esculenta
                 golden beet
                golden beet
              
                 betterave jaune
                betterave jaune
              
                 barbabietola gialla
                barbabietola gialla
              
                 gelbe Beete
                gelbe Beete
              
                 remolacha amarilla
                remolacha amarilla
              
Gulbeta är nära släkt med rödbeta, en underart till arten Beta vulgaris i familj mållväxter. Den ser ut som rödbeta, men är brunorange på utsidan och guldgul på insidan. Till skillnad från rödbeta färgar den inte av sig vilket är praktiskt. Det är en gammal kulturväxt som åter blivit populär.
- Smak: Guldbetans smak är mild, lite söt och liknar rödbetans, fast många anser den godare.
- Kockskolans matupplevelse (1-5): En välsmakade rotfrukt av samma dignitet som rödbetor (4).
- Alternativ vara: Rödbeta, polkabeta.
- Försäljning/säsong: Svenskodlad säljs året om utom under högsommaren. Dock ovanlig i butik. Den vinterförvaras utan blast. Obetydlig import.
- Förvaras kallt +2 till +4°C. Färska med blast är känsliga för uttorknig. Skär av blasten 5 cm ovanför betan så håller de bättre.
- Optimal lagring: Temperatur 2-3°C, luftfuktighet 95-100%, lagringstid 3-8 månader.
Miljö: Gulbetor är ett utmärkt miljöval. Odlas på friland och kommer som regel från Sverige.
VIKT & PORTIONSBERÄKNING GULBETA
Normalvikt i butik: Normalstor gulbeta cirka 100 gram.
Ansa: Färska betor skalas med potatisskalare. Om betorna skall kokas skalas de bäst efter kokning med kniv. Skär av blasten med 5 centimeter kvar och skär inte av rotspetsen innan kokningen.
| Vara | Råvikt st | Rens | Tillagning | Tillagad | av råvikt | 
| Gulbeta styck | 110 g | -13 % | -7 % | 90 g | 80 % | 
Portionsberäkning: Beräkna 5 st (500 gram) per portion om ensamrätt. Hälften om förrätt, lätt måltid eller som tillbehör till mat.
SÅ ANVÄNDS GULBETOR
Gulbetan används mest till inläggningr. Som mat används den på samma sätt som rödbeta. Kokt behåller den sin gula färg och kan ätas som tillbehör, eller som ensamrätt med lite smör och grovt salt till. Den kan gratineras i klyftor, eller mixas till puré eller soppa. Passar även bra att rivas som råkost, kanske med en vinegrättsås till.
SÅ TILLAGAS GULBETOR
Rå eller blancherad gulbeta: Skalad och skivad/riven/strimlad kan betor användas som råkost. Betorna kan lämpligen kokas en kortare stund innan rivningen om man vill mjuka upp dem något. Sådan beta lämpar sig väl skivad som råkostcarpaccio. 
Kokta betor: Betor kokas hela, helst med skalet kvar. Gulbetor behåller den gula färgen vid kokning. 
Koktid: Färska/späda 10-15 minuter. Äldre större 30-45 minuter. Normalstor beta väger drygt 100 gram (50-150 gram). Även nyskördade minibetor förekommer.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02
Läs mer
Recept med Gulbeta
Det finns 8 recept med Gulbeta
- 
                
                    Carina Brydlings pannkakaTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling 
- 
                
                    Citronstekt kycklingklubba med dragondoftande rotfrukter och tzatzikiSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Ljus gryta på kalv med primörerTid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Gratinerade pepparkaksbetor (tillbehör)Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svampTid: 1 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Helstekt citronkycklingTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Älggryta med palsternacka och gulbetaTid: 1 tim 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Flankstekssandwich med snabba pickles, pepparrot och potatispuréTid: 1 tim (+ 4 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                