
Fotograf/bild: Film: Kens Greek Table, kalamata
Kalamata, klassisk grekisk svart oliv
(Kalamata, klassisk grekisk svart oliv)
Kalamata, klassisk grekisk svart oliv
Kalamata, classic Greek black olive
Kalamata, olive noire grecque classique
Kalamata, classica oliva nera greca
Kalamata, klassische griechische schwarze Olive
Kalamata, clásica aceituna negra griega
Grupper inom
Oliver:
Frukten är en ganska stor mörkbrun eller lila-svart oliv. Den är långsträckt, mandelformad. Mogen eller halvmogen frukt handplockas, fermenteras och läggs in i vinäger eller olja. Säljs med eller utan kärna, ibland fylld då vanligen med fetaost. Läs mer > Oliver.
Kommentar: Många "svarta" oliver i handeln är gröna oliver som färgats med kemikalier (E579 Ferrolaktat, ett salt av mjölksyra). Smaken är ganska intetsägande. Vill man ha "äkta" smakrika svarta oliver är kalamata ett gott val.
SÅ ANVÄNDS KALAMATAOLIVER
Kalamataoliver används främst som "bordsoliv" i maträtter och som snacks på samma sätt som andra bordsoliver. I mindre omfattning till matolja för att den inte är särskilt fettrik.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer
Lucques, klassisk fransk grön oliv
Recept med Kalamata, klassisk grekisk svart oliv
Det finns 17 recept med Kalamata, klassisk grekisk svart oliv
-
Caponata, sililiansk sötsur grönsaksröra
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bästa renfilén till fest
Tid: 50 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammfärsrulle med grekisk inspiration
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grekisk köttfärslimpa med bulgur och tzatziki
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grekisk sill
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Brandade ā la Suedoise - provensalsk fiskröra
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grekiska fetapiroger
Tid: 45 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lammkorv med olivpotatissallad
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre
-
Kotopoulo Lemonato, klassisk grekisk citronkyckling
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Färsk pasta med sardeller
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan