 
  
              
  
              Brödkavel
(kavla ut deg, kullra deg 1. rak brödkavle, kavle 2. brödkavel med handtag 3. kruskavel, krusknäck, brödknäck, knäckkavel, knäckebrödskavel, naggad kavel 4. randkavel, räfflad kavel, randad kavel, tunnbrödskavel, pizzakavel 5. mönsterkavel)
                 roll out 1. dowel, french rolling pin 2. handled rolling pin 3, 4, 5. textured, ridged, patterned rolling pin
                roll out 1. dowel, french rolling pin 2. handled rolling pin 3, 4, 5. textured, ridged, patterned rolling pin
              
                 abaisser 1. rouleau à pâtisserie 2. rouleau à poignée 3, 4, 5. rouleau à pâtisserie texturé, nervuré, motifs
                abaisser 1. rouleau à pâtisserie 2. rouleau à poignée 3, 4, 5. rouleau à pâtisserie texturé, nervuré, motifs
              
                 rotolo, stendente 1. matterello 2. matarello manico girevelo 3, 4, 5. mattarello strutturato, increspato pattern
                rotolo, stendente 1. matterello 2. matarello manico girevelo 3, 4, 5. mattarello strutturato, increspato pattern
              
                 rollen 1. französisches Nudelholz 2. Nudelholz mit Griff 3-5. Nudelholz strukturiertes, geriffeltes, gemustertes
                rollen 1. französisches Nudelholz 2. Nudelholz mit Griff 3-5. Nudelholz strukturiertes, geriffeltes, gemustertes
              
                 rodar 1. rodillo recto 2. rodillo con mango 3-5. rondillo texturado, acanalado, estampado
                rodar 1. rodillo recto 2. rodillo con mango 3-5. rondillo texturado, acanalado, estampado
              
                Grupper inom
                Bakredskap:
              
              
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Kavle = cylindriskt (trä-)stycke med speciell användning, till exempel budkavle, brödkavel eller mangelkavel.
Brödkavel är ett bakverktyg som används för att platta ut deg. Vanligtvis tillverkad av trä, men andra material förekommer som porslin, sten, silikon och non-stick. Kavelns yta är oftast slät men kan även ha annan utformning enligt nedan.
- Rak kavel (kavle) är den äldsta formen av brödkavel, bestående av en rak slät trästång cirka 40 cm lång och 3-4 cm tjock. I Frankrike vanligtvis med koniska, avsmalnande ändar.
- Kavel med handtag är vanligast i de nordiska länderna. Det är en 6-7 centimeter tjock cylindrisk kavel med genomgående stång försedd med handtag på var sida.
- Kruskavel är en "tandad" brödkavel som används till att nagga en utplattad deg. Främst till knäckebröd (läs mer > Om hårt matbröd, knäckebröd). Finns även i en kortare variant som brukar kallas naggkavel (nagga = picka hål).
- Randkavel (räfflad kavel, tunnbrödskavel, pizzakavel) är räfflad vilket ger spår i degen. Den används vid bak av pizzabröd eller tunnbröd för att degen inte skall resa sig i stora bubblor utan bara små. Kaveln förstör glutentrådarna som binder gas (läs mer > Processer i glutenbrödsdeg). Att använda sådan kavel kallades förr att man "kullrade" degen, det vill säga göra små kullar, upphöjningar. Randkavel är svår att hitta i butik. Alternativt använder man en vanlig slät kavel och naggar (pickar) brödet med gaffel. Se film via länk nedan.
- Mönsterkalvel är avsedd att göra vackert mönster av varierande slag i bröd- eller kakdeg. Det finns många olika varianter inklusive sådana som formar gropar eller kuber i degen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer
Processer i glutenbrödsdeg, glutenprov
Film: Tunnbröd bakat med krus- och randkavel
Recept med Brödkavel
Det finns 11 recept med Brödkavel
- 
                
                    Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatisTid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddadTid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen 
- 
                
                    Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundreceptSvarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tunnbröd med jäst traditionellt bakatTid: 2 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Fröknäcke med filmjölk och jästTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Knäckebröd grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tjocka tunnbröd bakat i stekpannaTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkakaTid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddadTid: 2 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Franska våfflor, PariservåfflorTid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara