Franska våfflor, Pariservåfflor

Foto: Ekströms Café, Degeberga *

Franska våfflor, Pariservåfflor

Lägg till ingredienser

Antal: 20

Vetemjöl

5.0 

dl

Smör el. margarin

200.0 

gram

Vatten

3.0 

msk

Strösocker

0.5 

dl

 

Fyllning:

 

Smör el. margarin

200.0 

gram

Florsocker

3.0 

dl

Äggula

2.0 

styck

Vanillinsocker

1.0 

msk

 

Tillval:

 

Punsch

 

 

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

Kruskavel >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 508

Kcal / portion: 251

GBR (GI) / port: 4

Recept: 5029 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 35%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 50 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 5.0 dl 21%

Smör el. margarin 200.0 gram 29%

Vatten 3.0 msk 0%

Strösocker 0.5 dl 4%

 

Fyllning:

Smör el. margarin 200.0 gram 29%

Florsocker 3.0 dl 14%

Äggula 2.0 styck 2%

Vanillinsocker 1.0 msk 1%

 

Tillval:

Punsch 0%

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Kruskavel > Äts ej

Tillagning (45 min + 2 tim )

  1. Deg: Blanda (massera med fingrarna) mjöl, matfett, mjöl och vatten till en smidig deg utan att överarbeta. Lägg i kylskåp ett par timmar.
  2. Förvärm ugnen på 225°C.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord till ½ cm tjock. Ta ut rundlar 6 centimeter i bredd. Strö socker på bakbordet Kavla ut rundlarna med kruskavel till ovala långsmala plattor. Vänd dem ofta under kavlingen. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda kakorna i 8-10 minuter mitt i ugnen tills spröda med gyllenbrun färg. Lägg ut på galler för att svalna.
  5. Fyllning: Rör ihop matfett med florsocker till porös kräm. Tillsätt äggulor, en i taget under omrörning. Smaksätt med vannelinsocker eller punsch.
  6. Bred kräm på en kaka och lägg på en annan kaka.
  7. Förvaring: Kakor utan fyllning kan 4-5 dagar och med fyllning 1-2 dagar. De kan också frysas i 3 månader.

Kockens kommentar

Franska våfflor tillreds av enkel smördeg kallad blixtsmörkräm (fr. pâte demi-feuillitée, läs mer > Om smördegar). I andra recept förekommer "riktig" smördeg, men då blir degen bladigare än originalet. Läs mer > Om smördegsbakelser.

Fler recept inom Smördegssbakelser ¤

Liknande recept som Franska våfflor, Pariservåfflor