Foto: Ekströms Café, Degeberga *
Franska våfflor, Pariservåfflor
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 508
Kcal / portion: 251
GBR (GI) / port: 4
Recept: 5029 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 35%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 5.0 dl 21%
Smör el. margarin 200.0 gram 29%
Vatten 3.0 msk 0%
Strösocker 0.5 dl 4%
Fyllning:
Smör el. margarin 200.0 gram 29%
Florsocker 3.0 dl 14%
Äggula 2.0 styck 2%
Vanillinsocker 1.0 msk 1%
Tillval:
Punsch 0%
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Kruskavel > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 2 tim )
- Deg: Blanda (massera med fingrarna) mjöl, matfett, mjöl och vatten till en smidig deg utan att överarbeta. Lägg i kylskåp ett par timmar.
- Förvärm ugnen på 225°C.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till ½ cm tjock. Ta ut rundlar 6 centimeter i bredd. Strö socker på bakbordet Kavla ut rundlarna med kruskavel till ovala långsmala plattor. Vänd dem ofta under kavlingen. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda kakorna i 8-10 minuter mitt i ugnen tills spröda med gyllenbrun färg. Lägg ut på galler för att svalna.
- Fyllning: Rör ihop matfett med florsocker till porös kräm. Tillsätt äggulor, en i taget under omrörning. Smaksätt med vannelinsocker eller punsch.
- Bred kräm på en kaka och lägg på en annan kaka.
- Förvaring: Kakor utan fyllning kan 4-5 dagar och med fyllning 1-2 dagar. De kan också frysas i 3 månader.
Kockens kommentar
Franska våfflor tillreds av enkel smördeg kallad blixtsmörkräm (fr. pâte demi-feuillitée, läs mer > Om smördegar). I andra recept förekommer "riktig" smördeg, men då blir degen bladigare än originalet. Läs mer > Om smördegsbakelser.Fler recept inom Smördegssbakelser ¤
Liknande recept som Franska våfflor, Pariservåfflor
-
Pâte feuilletée, fransk smördeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk smördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blixtsmördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry, amerikansk smördeg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pain aux raisin, frasiga romrussinbullar
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Puits d´amour, kärlekens brunn
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Eccles cakes, engelska korintkakor
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banbury Cakes, engelska smördegskakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kouign-Amann, krispigt normandiskt smördegsbakelse
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarpskyttar
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan