Brödkavel
(kavla ut deg, kullra deg 1. rak brödkavle, kavle 2. brödkavel med handtag 3. kruskavel, krusknäck, brödknäck, knäckkavel, knäckebrödskavel, naggad kavel 4. randkavel, räfflad kavel, randad kavel, tunnbrödskavel, pizzakavel 5. mönsterkavel)
roll out 1. dowel, french rolling pin 2. handled rolling pin 3, 4, 5. textured, ridged, patterned rolling pin
abaisser 1. rouleau à pâtisserie 2. rouleau à poignée 3, 4, 5. rouleau à pâtisserie texturé, nervuré, motifs
rotolo, stendente 1. matterello 2. matarello manico girevelo 3, 4, 5. mattarello strutturato, increspato pattern
rollen 1. französisches Nudelholz 2. Nudelholz mit Griff 3-5. Nudelholz strukturiertes, geriffeltes, gemustertes
rodar 1. rodillo recto 2. rodillo con mango 3-5. rondillo texturado, acanalado, estampado
Grupper inom
Bakredskap:
Kavle = cylindriskt (trä-)stycke med speciell användning, till exempel budkavle, brödkavel eller mangelkavel.
Brödkavel är ett bakverktyg som används för att platta ut deg. Vanligtvis tillverkad av trä, men andra material förekommer som porslin, sten, silikon och non-stick. Kavelns yta är oftast slät men kan även ha annan utformning enligt nedan.
- Rak kavel (kavle) är den äldsta formen av brödkavel, bestående av en rak slät trästång cirka 40 cm lång och 3-4 cm tjock. I Frankrike vanligtvis med koniska, avsmalnande ändar.
- Kavel med handtag är vanligast i de nordiska länderna. Det är en 6-7 centimeter tjock cylindrisk kavel med genomgående stång försedd med handtag på var sida.
- Kruskavel är en "tandad" brödkavel som används till att nagga en utplattad deg. Främst till knäckebröd (läs mer > Om hårt matbröd, knäckebröd). Finns även i en kortare variant som brukar kallas naggkavel (nagga = picka hål).
- Randkavel (räfflad kavel, tunnbrödskavel, pizzakavel) är räfflad vilket ger spår i degen. Den används vid bak av pizzabröd eller tunnbröd för att degen inte skall resa sig i stora bubblor utan bara små. Kaveln förstör glutentrådarna som binder gas (läs mer > Processer i glutenbrödsdeg). Att använda sådan kavel kallades förr att man "kullrade" degen, det vill säga göra små kullar, upphöjningar. Randkavel är svår att hitta i butik. Alternativt använder man en vanlig slät kavel och naggar (pickar) brödet med gaffel. Se film via länk nedan.
- Mönsterkalvel är avsedd att göra vackert mönster av varierande slag i bröd- eller kakdeg. Det finns många olika varianter inklusive sådana som formar gropar eller kuber i degen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer
Processer i glutenbrödsdeg, glutenprov
Film: Tunnbröd bakat med krus- och randkavel
Recept med Brödkavel
Det finns 11 recept med Brödkavel
-
Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundrecept
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd med jäst traditionellt bakat
Tid: 2 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Fröknäcke med filmjölk och jäst
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Franska våfflor, Pariservåfflor
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan