Latin: Vigna, V. angularis V. radiata, V. mungo, V. aconitifolia, V. trilobata, V. umbellata, V. subterranera
genus vigna - adzuki, mung bean, black gram, eyed bean, moth bean, African gram, rice bean, bambara
genre vigna
genere vigna
Gattung Vigna
género vigna
TEXT EJ KLAR
- Vigna angularis (adzukibönan) är en liten vanligen mörkröd blank böna med härkomst från Japan. Läs mer > Adzukiböna.
- Vigna radiata (mungböna) är små gröna bönor med härkomst från Indien och odlas flitigt i Indokina. Groddade mungbönor är särskilt populärt. Läs mer > Mungbönor.
- Vigna mungo (eng. black gram) är en svart böna snarlik mungböna, men är en egen art. Samma härkomst. Används hela, splittrade, och mald till mjöl av vilken man tillreder glasnudlar, bröd och bakverk. Läs mer > Mungbönor.
- Vigna unguiculata (ögonböna) är en afrikansk art med tre odlade underarter - spp. unguiculata (black eye, se dito), spp. sesquipedalis (sparrisböna, se dito) och spp. cylindrica (Angolansk böna).
- Vigna aconitifolia (eng. moth bean) är en liten torktålig markkrypande buskböna hemmahörande i Indien. Förekommer även i andra länder som Australien och USA. Används som föda, foder och gröngödsling (se dito). I Indien gärna groddad och använd i en kryddig gryta kallad Matki usal.
- Vigna trilobata (eng. African gram, jungle mat bean) är en böna som är särskilt tålig mot torka. Förekommer i Afrika (Sudan) och i Asien från Myanmar till den malaysiska övärlden.
- Vigna umbellata (eng. rice bean) är en liten böna som främst förekommer i Indokina (Myamar till Sydkina). Förr odlad på kvarvarande vatten efter risskörd, numera mest som mellangröda särskilt av majs. Används som grönsak, foder och till gröngödsling (se dito).
- Vigna subterranera (eng. bambara groundnut) är en afrikansk böna som liknar jordnöt i det att fröerna gror under jord. Förekommer i Västafrika och äts rå, kokt, rostad, som gröt och kakor.
Läs mer
Recept med Vignabönor
Det finns 9 recept med Vignabönor
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grön strandsoppa
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Portvinssill med mung- och kidneybönor
Tid: 20 min (+ 48 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Akara, nigeriansk fritterad bönmos
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Passionerad hälleflundra
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rensouvas med torkade fikon och balsamsirap
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Karin Ihre
-
Vegetarisk chili- och böngryta med citronyoghurt och mynta
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Cowboygryta
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smakrik chili con carne
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Canderel