Grupper inom
Frukt- och vinvinäger:
Vinäger kan tillverkas av all slags jos från frukt och bär, alltifrån vindruvor till svarta vinbär, ananas och tomat. Josen jäses till alkohol som suras till vinäger (läs mer > Om vinäger). Framställning av vinäger från vindruvor och frukt sker främst i Europa och särskilt av finare sådan. Mest i Italien. I första hand röd- eller vitvinsvinäger, men också balsamvinäger, sherryvinäger och äppelcidervinäger. I Mellanöstern framställs av tradition vinäger av dadlar. Persimoner används i Sydkorea, i Kina gojibär, kiwi i Nya Zeeland och så vidare. Smaken varierar med vald råvara och framställningsmetod. Det finns enkla och det finns fina vinäger vilka lagras på ekfat under många år för att utveckla smakerna.
Vinvinäger är en vattenlösning med 5-8% ättiksyra och diverse smakämnen (flavonoider, fenolsyror, aldehyder) beroende på råvara. En vinäger med 5% ättiksyra har pH ~2,4 vilket är likvärdigt med nypressad citron (läs mer > sur smak, surhet). Se recept, klicka på "recept till höger om bilden ovan.
- Röd- och vitvinsvinäger är den vinäger som används mest i matlagning. Läs mer > Vinvinäger, röd och vit.
- Balsamvinäger är en sötare och smakrikare vinäger som passar väl till att smaksätta sallader och andra smårätter. Det finns också speciellt exklusiv balsamvinäger. Läs mer > Balsamvinäger.
- Sherryvinäger är liksom balsamvinäger en exklusivare vinäger. Läs mer > Sherryvinäger.
- Äppelcidervinäger: Utöver vindruvor är äpple den vanligaste frukten som används i Europa till vinäger. Läs mer > Äppelcidervinäger.
- Övriga vinägervarianter, se > Övrig vinäger.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11
Läs mer
Film: 3 Ways to Use Sherry Vinegar
Recept med Frukt- och vinvinäger
Det finns 319 recept med Frukt- och vinvinäger
-
Grillad nötfärsbiff med aromsmör och ostsallad (LCHF-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Pölsa med rödbetssymfoni
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Bollito misto med bagnet verde - blandat kokt med klassisk persiljeröra
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bluecheesecake med pepparkaka, druvsallad samt balsamicoglaserade valnötter
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Hemkokt hummer
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lax från Jörn (GI-recept)
Svarighet: Medel, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson
-
Laxfilé i ugn
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Musselsoppa med rotfrukter (förrätt)
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Rödvinsmarinerad slaktarbiff (njurtapp) med grillad tomat
Svarighet: Medel, Receptgivare: Jonas Borssén: Grilla som proffsen
-
Köttfärsbiff med morotsmos och potatis
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: