Vinäger kan tillverkas av all slags jos från frukt och bär, alltifrån vindruvor till svarta vinbär, ananas och tomat. Josen jäses till alkohol som suras till vinäger (läs mer > Om vinäger). Framställning av vinäger från vindruvor och frukt sker främst i Europa och särskilt av finare sådan. Mest i Italien. I första hand röd- eller vitvinsvinäger, men också balsamvinäger, sherryvinäger och äppelcidervinäger. I Mellanöstern framställs av tradition vinäger av dadlar. Persimoner används i Sydkorea, i Kina gojibär, kiwi i Nya Zeeland och så vidare. Smaken varierar med vald råvara och framställningsmetod. Det finns enkla och det finns fina vinäger vilka lagras på ekfat under många år för att utveckla smakerna.
Vinvinäger är en vattenlösning med 5-8% ättiksyra och diverse smakämnen (flavonoider, fenolsyror, aldehyder) beroende på råvara. En vinäger med 5% ättiksyra har pH ~2,4 vilket är likvärdigt med nypressad citron (läs mer > sur smak, surhet). Se recept, klicka på "recept till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11