Fotograf/bild: Film: Shepherd Song Farm, Lamb asado
Grillspett, trästickor
(1. stort spett 2. litet spett, fonduespett, bambuspett, trästickorsteknål, steksticka)
Grill skewer 1. spit = large 2. skewer = small, tiny
Brochette de gril 1. broche = grande 2. brochette = petite, minuscule
Spiedo griglia 1. girarrosto = grande 2. spiedo, spiedino =piccolo
Grillspiess 1. Bratspiess = gross 2. Spiess = klein, winzig
Pincho asado 1. palo = grande 2. brocheta, pincho = pequeña
Grupper inom
Grilltillbehör:
Grillspett (fr. broche = stort spett, brochette = litet spett) kan vara av trä eller metall och skall det vara riktigt fint är de av silver. Metallspett brukar benämnas steknål. I avancerade ugnar finns roterande spett för grillning (fr. rôti à la broche, läs mer > rotissera).
- Steknål (steksticka) är smal stång av metall som kan användas till att trä upp matvaror på till exempel när man grillar. En kortare sådan är bra att ha för att till exempel känna efter när potatis och annat är färdiglagat.
- Korta träpinnar ("tandpetare") används ofta i matsammanhang för att fästa ihop en maträtt som rullader eller som plockverktyg för sandwich, oliver och liknande.
- Långa träpinnar (bambuspett) används i matlagning främst som grillpinnar, men även i andra sammanhang till exempel att sticka in i köttbitar så att de bevarar formen bättre.
SÅ ANVÄNDS GRILLSPETT
Spett används för att trä upp större eller mindre matbitar som sedan grillas. Nackdelen med träspett vid grillning är att de lätt brinner upp. För att undvika detta kan man blötlägga spetten i en timme före grillning och/eller lägga en bit aluminiumfolie mellan spett och galler. Dubbla grillspett är praktiska då de underlättar vändning av spetten på grillen. Varorna snurrar inte runt på spettet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-01
Läs mer
Recept med Grillspett, trästickor
Det finns 58 recept med Grillspett, trästickor
-
Chorizo- och chèvrekyckling
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillade pilgrimsmusslor i baconpaket (förrätt)
Tid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kapris- och tomatmarinerad mozzarellini (plockmat)
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillade vattenkastanjer (plockmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillade fiskspett
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fruktspett (efterrätt)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillade fruktspett (efterrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Club sandwich - aristokratisk kycklingmacka
Tid: 15 min (+ 20 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade nötfärsspett
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan