egg noodles
nouilles d'oeufs
pastina brodo dell'uovo
Eiernudeln
tallarines de huevo
Vetenudlar tillverkas av vetemjöl och vatten. Det finns trådsmala och spagettitjocka varianter. Ibland blandad med andra mjölsorter och smaksatt på olika sätt ("biff", svamp, räkor, morot m.m.). Nudlar hör till det asiatiska köket från Thailand till Japan med Kina i centrum, där de vanligen äts färska. Vetenudlar är vanligast i Ostasien (Japan, Korea och norra Kina). I Sydostasien är risnudlar vanligare (läs mer > risnudlar). I Sverige och i Europa är äggnudlar vanligast. Läs mer > Om nudlar.
Äggnudlar är en variant av vetenudlar, det vill säga ägg har tillsatts i degen vilket ger gulaktig ton (bild ovan t.v.). Äggnudlar är i praktiken detsamma som spagetti.
Instant noodles (snabbnudlar, bild ovan t.h.) är förkokta nudlar vanligtvis av vete, som ofta smaksatts och säljs torkade i fyrkantiga block, vanligen inplastade. Sådana nudlar behöver bara värmas.
- Vikt: Torkade vete- och äggnudlar ökar sin vikt med cirka 3 gånger vid kokning.
- Koktid: 1-3 minuter tills mjuka. Se förpackning.
- Smak: Mild smak liknande spagetti. Det förekommer smaksatta äggnudlar, till exempel med morot.
- Alternativ vara: Spagetti eller andra nudlar.
- Försäljning: Torkade äggnudlar är allmänt förekommande i svenska butiker. Vetenudlar kan förekomma, till exempel japanska Ramen och Udon, liksom smaksatta dito. Färska nudlar saknas i svenska butiker.
- Jämförpris: Lågt pris. Kilopriset på torkade nudlar i svenska butiker kan variera från ett par 10:or till över hundralappen. Tillagat kilopris lika med 5-40 kronor, vilket är ett lågt eller mycket lågt tillbehörspris. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaras torrt i rumstemperatur.
SÅ ANVÄNDS ÄGGNUDLAR
Nudlarna används främst i soppor av olika slag, men passar också i sallader och som tillbehör till mat motsvarande spagetti. Färska, eller lättkokta och avrunna, kan wokas, stekas eller friteras.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01
Läs mer
Recept med Vetenudlar, äggnudlar
Det finns 11 recept med Vetenudlar, äggnudlar
-
Nudelsallad med krabba och jordnötter
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre
-
Sesamstekta kycklinglår med nudlar och mandusås
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Laksa, peranakansk-asiatisk kryddig soppa
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Paneng Gai, thailändsk currykyckling med nudlar
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrik och fräsch kycklingwok
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Wonton noodles soup, wonton nudelsoppa med dumplings
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Snabb nudelsoppa
Tid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Chilimarinerad fläskkarré med nudelsallad
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bibim guksu - koreansk nudelsallad med broccoli och ägg
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Räkwok med nudlar
Svarighet: Lätt, Receptgivare: