(vetenudlar)
egg noodles
nouilles d'oeufs
pastina brodo dell'uovo
Eiernudeln
tallarines de huevo
Vetenudlar tillverkas av vetemjöl och vatten. Det finns trådsmala och spagettitjocka varianter. Ibland blandad med andra mjölsorter och smaksatt på olika sätt ("biff", svamp, räkor, morot m.m.). Nudlar hör till det asiatiska köket från Thailand till Japan med Kina i centrum, där de vanligen äts färska. Vetenudlar är vanligast i Ostasien (Japan, Korea och norra Kina). I Sydostasien är risnudlar vanligare (läs mer > risnudlar). I Sverige och i Europa är äggnudlar vanligast. Läs mer > Om nudlar.
Äggnudlar är en variant av vetenudlar, det vill säga ägg har tillsatts i degen vilket ger gulaktig ton (bild ovan t.v.). Äggnudlar är i praktiken detsamma som spagetti.
Instant noodles (snabbnudlar, bild ovan t.h.) är förkokta nudlar vanligtvis av vete, som ofta smaksatts och säljs torkade i fyrkantiga block, vanligen inplastade. Sådana nudlar behöver bara värmas.
SÅ ANVÄNDS ÄGGNUDLAR
Nudlarna används främst i soppor av olika slag, men passar också i sallader och som tillbehör till mat motsvarande spagetti. Färska, eller lättkokta och avrunna, kan wokas, stekas eller friteras.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01